Szövettani lelet (jelige: Pepe22 II.)

Édesanyám emlődaganatával kapcsolatos kérdést tettem fel még a műtét előtt. Jobb oldali emlő és hónalji mirigyállomány eltávolító műtétet hajtottak végre. Most rendelkezésemre áll a szövettani lelet, melynek kapcsán kérem, szíveskedjenek segíteni az értelmezésben.

Lokalizáció: I. Jobb emlő, II. axillaris dissecatum

Invazív komponens: invasiv micropapillaris carcinoma
Kiterjedés: egygócú
Méret: 22 mm
Grade: 2
Tubulus formálás: 3 (0%)
Nuclearis grade: 2
Perineurális invasio: nincs
Lymphovascularis invasio: van
Necrosis: nincs
Gyulladás: enyhe
Immunhisztokémia: ER: gyenge reakció, de kb. 80%-os magi reakció; Pgr: >90%-os erős magi reakció; HER2: negatív; Ki67: korlátozott értékű reakció, kb. 15-20%-os arány, 953: kb. 10%; EMA: körkörös pozitivitás a fészkek körül.
HER2 FISH: nem készült
In situ komponens: nincs
Rezekciós felszín (legközelebbi): 8 mm (PECT)
Microcalcificatio: nincs
Egyéb nem malignus eltérés: involitus mirigyállomány
Nyirokcsomó status: pozitív
Vizsgált: 12 db
Áttét: 1 db
Tok áttörés: nincs

Diagnózis: I. Carcinoma micropapillare invasivum Carcinoma metastaticum lymphoglandulae
II. Tumormentes nyirokcsomók az axillaris dissecatumban.
TNM pT2 N1a
NPI 4.44

Vélemény: 22 mm-es, grade 2-es micrpopaillaris carcinoma, épben eltávolítva. A tumor nyirokér terjedést mutat, 1 db áttéttel képzett a vizsgált 12 nyirokcsomóban (az érintett nyirokcsomó az emlőrezekátum lateralis zsírszövetében volt). Az immunhisztokémiai vizsgálat alapján a daganat hormon receptor pozitív, HER2 negatív, proliferációs aktivitása közepes.

Édesanyám posztmenopauza korban van, úgy tudom ez is számít a kezelési mód felállításakor. Kérem, adjanak felvilágosítást az ilyenkor alkalmazandó orvosi protokollról, milyen hosszan tartó és milyen típusú kezelés(ek) javasolt(ak) ilyen esetben?

A szövettani vizsgálat során a jobb mellből eltávolított anyagot, és a hónaljból kimetszett (axillárisan disszekált) anyagot dolgozták fel. A mellben egygócú daganatot találtak, amelyben a szövettani rosszindulatúság foka (Grade, grádus): 2, tehát közepes. Az idegek mentén történő daganatterjedést (perineurális infiltrációt) nem láttak, ugyanakkor nyirokerekben történő terjedést (limfovaszkuláris inváziót) igen. Ezt az is alátámasztja, hogy van daganatos nyirokcsomó is a vizsgált nyirokcsomók között.

Az NPI a Nottingham Prognosztikai Index kifejezés rövidítése. Ez egy olyan indexszám, amelyet a szövettani feldolgozásban leírt jellemzőkből számolnak ki, ehhez egy speciális képletet használnak, amelyben figyelembe veszik a daganat méretét (ez édesanyjánál 22 mm), a rosszindulatúsági fokot (ez Grade 2 ebben a szövettani leletben), s a nyirokcsomók érintettségét. Az index kiszámításánál a cm-ben mért daganatméretet szorozzák 0,2-vel, majd ehhez hozzáadják a szövettani grádust (grade, szöveti rosszindulatúság foka), illetve a nyirokcsomókra vonatkozó számot: 1-es adunk hozzá, ha nincs nyirokcsomó áttét, 2-t adunk hozzá ha 1, 2 vagy 3 nyirokcsomóban igazolódott áttét, 3-at adunk hozzá, ha négy vagy ennél több nyirokcsomóban van áttét. Tehát az alábbi képlettel jön ki az édesanyja leletén látott NPI 4,44-es szám: NPI 0,2×2,2+2+2=4,44

Ha a képlet alapján számított érték 3,0 alatt van, kiváló prognózisról beszélnek, 3,14 alatt jó prognózisról, 5,4 alatt közepes prognózisról, 5,4 felett rossz prognózisról, vagyis ez utóbbi esetben nagy a daganat kiújulási kockázata. Édesanyja a prognózis (kilátások) szempontjából ez alapján a közepes kockázati csoportba tartozik A prognosztikai index befolyásolhatja, hogy a műtét utáni (úgynevezett adjuváns) kezelést hogyan tervezik: másképpen kell kezelni egy alacsony és máshogyan egy magas kockázati csoportba tartozó beteget.

A leletben a nekrózis az elhalást jelenti, a mikrokalcifikáció a kicsiny kálcium szemcsék lerakódását – de sem elhalást, sem mikrokalcifikációt nem láttak a szövettani anyagban.

A lelet végén található a TNM stádiumbeosztás (ahol a T jelentése tumor, vagyis ez az elsődleges daganatra utal, az N jelentése nyirokcsomó, angolul node, az M jelentése metasztázis, vagyis áttét).

A T érték lehet 1, 2, 3, 4, édesanyjánál a 2,2 cm-es daganatméretre tekintettel T2 az elsődleges daganatra vonatkozó stádium. Az N1a azt jelenti, hogy 3-nál kevesebb környéki (szakszóval regionális) nyirokcsomóban volt áttét – édesanyjánál csak egyben (és az áttét itt sem törte át a nyirokcsomó tokját).

A szövettani feldolgozás alapján a TNM stádiumban a távoli áttétek jelenlétéről vagy hiányáról nem lehet nyilatkozni, ezek felmérésére képalkotó vizsgálatok szoktak történni (pl. a tüdő, a máj, esetleg a csontrendszer vizsgálatára).

A hormon receptor pozitivitás azt jelenti, hogy ha nincs is távoli áttét, a daganat műtét utáni (szakszóval adjuváns) kezelésének részét fogja képezni az ösztrogén hormontermelést elnyomó (ösztrogéngátló) kezelés, ez sok éves (általában 5 éves) kezelést jelent. A HER2 receptor negativitása azt jelenti, hogy ezt a daganatot nem érdemes HER2 gátló kezeléssel kezelni. A daganat közepesen nagy mérete és a nyirokcsomó érintettsége miatt valószínűleg kemoterápiás kezelésre is szükség lesz.

Az onkológiailag javasolt kezelésről általában onkológiai szakbizottság (onkoteam, emlőbizottság vagy multidiszciplináris bizottság) szokott állást foglalni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Előzmény:
Emlőrák nyirokcsomó áttéttel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Carcinoma ductale invasivum mellrák
Melldaganat, mellműtét után
Melleltávolítás után is lehetnek majd áttétek?
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak
Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top