Sztóma és parkolás (jelige: Stoma Papa)

Műtötték a férjemet, stomát kapott, ami végleges. A cserélése buszon vagy tömegközlekedésen körülményes. Jár-e neki rokkant parkoló kártya? Korábban már olvastam az interneten, hogy egy stómás írta: jár a parkolókártya, de sajnos már ezt a cikket nem találom. Mondtam a körzeti orvosnak, de ő elutasított. Azt mondta, nem kaphat, mert nem mozgáskorlátozott. Lehet, hogy csak az kap, aki erőszakos vagy el tudja intézni az orvosssal?

Kérdésével megkerestük a Magyar ILCO Szövetséget, ahonnan az alábbi tájékoztatást kaptuk: „a weblapunkon valóban megjelent a fórumban egy ilyen témájú hozzászólás, azonban az a sztómás betegtársunk a társult betegségei miatt kapott a szakorvosától
parkoló kártyát. A sztóma alapesetben nem ad lehetőséget parkoló kártya birtoklására, de nem lehetetlen, hogy nehezen kezelhető sztómák esetén, szakorvos támogatásával akár ideiglenesen megszerezhető az.”

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeit a többszörösen módosított, 164/1995. (XII. 27.) Kormányrendelet szabályozza.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Sztóma (stoma): mesterséges nyílás kialakítása
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélnyílás nélkül
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Sztomától tartva
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top