Sztóma utáni sebgyógyulás

Végleges sztóma műtét után anyukámnak láza, hőemelkedése van a műtét után 8. napja. Áttétek nem voltak, a professzor szerint a műtét jól sikerült. Másnap felkelt, gyógyulásnak indult. Miután kivették a katétert, nem tudta tartani a vizeletét, ezért pelenkát hordott, de csak ritkán cserélték. 2 nap után nem volt szükség pelenkára, rendeződött a dolog. Műtét után a 4. napon hasi fájdalomról panaszkodott, kapott fájdalomcsillapítót, de nem használt. Hajnalban rosszul lett, kiderült, hogy a sztómazsák megtelt, ez okozta a problémát. Miután kivették a sebváladék elvezető csövet is, láza volt 2 napig, megnézték a sebeit és sajnos nagyon elfertőződtek. Kinyomkodták (fájdalomcsillapítás nélkül), átkötözték 2 napja, tegnap lejjebb ment a láz. A hideg kirázta, sebes az orra. Ma újra emelkedett a láza.

Lelkileg nagyon megvisel mindkettőnket az, hogy sem a műtét előtt, sem utána nem tájékoztattak a várható eseményekről, gondokról. Kérdésem: a sebgyógyulás meddig húzódhat el, meddig normális ez a láz, hőemelkedés? Kitől kérhetek érdemi segítséget, tanácsot? A professzort, aki műtötte, nem sikerült utolérnem. Mivel biztathatnám a beteget? Mivel segíthetném esetleg a sebgyógyulást?

A láz nem „normális” állapot, azt jelzi valószínűleg, hogy valamilyen gyulladás, fertőzés van a szervezetben, akár a sebnél, akár máshol. Ha szövődményes a sebgyógyulás, az akár hetekig is elhúzódhat.

A műtét előtt valószínűleg édesanyja aláírt egy műtéti beleegyező nyilatkozatot, amely tartalmazza a lehetséges szövődmények egy részének felsorolását, de ennek szóbeli átbeszélése elmaradhatott, ha Önök azt gondolják, hogy a műtét előtt nem kaptak tájékoztatást.

Elsősorban az operáló sebésztől kaphatnak felvilágosítást, a műtétet, a sebgyógyulást, az esetleges szövődményeket illetően. Amennyiben hirtelen történik valamilyen állapotváltozás, s ez munkaidőn kívül van, akkor az ügyeletes orvos tud tájékoztatást adni. Bizonyos kérdésekben az édesanyját ellátó nővérektől is kaphatnak információt.

A sebgyógyulás elősegítése, az esetleges gyulladás leküzdése a kórházban dolgozó szakemberek feladata a seb ellátása, esetleg antibiotikum kezelés révén.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák: sztóma utáni komplikáció
Végbélrák, sztóma, váladék
Sztómazárás kemoterápia után
Gond a sztómával, a bél előesése (prolapsus)
Sztóma és comb bedagadása
Vastagbélrák, sztóma, CT felvételek
Végbélrák műtét, sztóma, vérző seb
Sztóma, váladékozás
Vastagbél daganat: végleges sztóma?
Vastagbélrák, sztómakérdés
Vastagbéldaganat, sztómazárás időzítése
Vastagbéldaganat és sztóma
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület

Top