Sztómazárás kemoterápia után

Az a kérdésem, hogy az utolsó kemoterápiás kezelés után mi az a minimális időtartam, amit be kell tartani a sztómazáró műtétig? Milyen következményei vannak/lehetnek a kemoterápia után rögtön elvégzett műtétnek? Van valamilyen szakmailag „kötelezően” betartandó időtartam a kemoterápia után?

Nem mindegy, hogy a sztóma felhelyezésére miért került sor. Ez leveléből nem derül ki, ennek több oka is lehetett. Feltételezzük, hogy egy végbél vagy vastagbél daganat műtétje során került sor sztóma felhelyezésre (de más daganatok, pl. a végbélre terjedő nőgyógyászati vagy húgyúti daganatok is kialakíthatnak olyan helyzetet a hasban-kismedencében, amelynél a bélsár (széklet) ürülésének biztosítására sztóma felhelyezésére van szükség.

Amennyiben béldaganat miatt került sor sztóma műtétre, ez is több okból válhatott szükségessé. Pl. végbélráknál végleges (örökre szóló) sztóma kialakítására is szükség lehet, ha a daganat közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz és a végbélnyílás, végbél záróizom „kiirtása” is szükséges ahhoz, hogy reménykedni lehessen a teljes daganat eltávolításban.

Sor kerülhet sztóma felhelyezésére akkor is, ha a béldaganat műtétje során inoperábilis viszonyokat találtak, s a bélműködés biztosítására, a rosszindulatú daganat hasban hagyásával helyeztek fel sztómát (a daganat előtti bélterületen). Ekkor nincs értelme sztómazárásra törekedni, hiszen az inoperábilis (műtétileg el nem távolítható) daganat továbbra is gátat képez a bélben a bélsár normális útja irányában. Az ilyenkor alkalmazott kemoterápiás kezelés a betegség rosszabbodásának késleltetésére, lassítására szolgáló (úgynevezett palliatív célú) onkológiai kezelés.

Sztóma kialakítására ideiglenes céllal is sor kerülhet vastagbélráknál, végbélráknál. Ekkor a daganatot sikerül eltávolítani, de úgynevezett tehermentesítő sztómát helyeznek fel. Leveléből nem derül ki, hogy megkapta-e a szükséges mennyiségben a kemoterápiás kezelést (ez vastagbél-végbélrákoknál általában kb. féléves kezelést jelent). Általában 1-2 hónappal a kemoterápia befejezése után szokott ilyen esetben is sor kerülni a sztóma zárására. Közvetlenül a kemoterápia után a sebgyógyulás rosszabb lehet, s a bélben pl. varratelégtelenség nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, amely miatt lehet, hogy újabb hasi műtétet kell végezni akutan a betegnél, ezért hagynak némi időt a kemoterápia után.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gond a sztómával, a bél előesése (prolapsus)
Sztóma és comb bedagadása
Vastagbélrák, sztóma, CT felvételek
Végbélrák műtét, sztóma, vérző seb
Sztóma, váladékozás
Vastagbél daganat: végleges sztóma?
Vastagbélrák, sztómakérdés
Vastagbéldaganat, sztómazárás időzítése
Vastagbéldaganat és sztóma
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület

Top