Táplálékkiegészítők hatása (jelige: GNLD)

Jelentenek-e segítséget a rákbetegeknek a különféle táplálékkiegészítők, vitaminok, más alternatív gyógymódok? Olvastam a csökkentett deutériumtartalmú vízről, vagy a Vitanaxról, most legutóbb a GNLD termékeiről hallottam egy előadást. Ha gyógyulást nem is, de legalább a jelenlegi állapot fenntartását élhetőbb életet lehet-e remélni tőlük? A táplálékkiegészítők nem lehetnek-e ártalmasak?

A legtöbb ilyen készítménnyel kapcsolatban nem állnak rendelkezésre a készítmény hatásosságát igazoló bizonyító erejű orvostudományi vizsgálatok. Gyakran ezek a készítmények Magyarországon nincsenek törzskönyvezve gyógyszerként, s van olyan készítmény, ahol a gyártó az internetes honlapon a készítményt megrendelő saját felelősségét hangsúlyozza. Legtöbbször ezen termékek esetében nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezi a forgalmazást, hanem az OÉTI (Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet).

A legtöbb ilyen készítménynél nem tudjuk megmondani, hogy a konkrét páciens adott betegsége esetén a jelenlegi állapot fenntartását vagy élhetőbb élelet biztosan remélni lehet-e tőlük.

A jelenlegi állapot fenntartásához az orvostudományi, betegekkel végzett klinikai vizsgálatok az úgynevezett progresszióig (vagyis a rosszabbodásig) eltelt időd vizsgálják több száz vagy ezer betegen, összehasoníltva az ő adataikat annak a betegcsoportnak az adataival, amelyek nem kapnak a vizsgálati készítményből. Általnosságban azt tudjuk mondani, hogy az Ön által kérdezett táplálékkiegészítő termékeket így nem vizsgálták. Néhány terméknél történtek úgynevezett életminőség vizsgálatok, de ezek mellett általában nem volt kontrollcsoport, vagyis olyan hasonló életkorú, daganatú, nemű, betegségstáiumú, stb. betegcsoport, amely azonos kezelésekben részesült, csak épp az adott táplálékkiegészítőt nem alkalmazta.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Béres csepp kemoterápia alatt
Nyelőcsőrák és gránátalma
Kérdés a Flavin 7-ről
Kis deuterium-tartalmú víz
Kérdés a Vitanak PX-4-ről
Kérdés a B17-ről
Ki írhatja fel az Avemart?

Top