Táplálkozás gyomor nélkül (jelige: segítség)

Férjemet másfél éve műtötték gyomordaganattal. Teljes gyomoreltávolításra került sor. Kemoterápiát, egyéb kezeléseket a műtét után nem kapott, egy évig nem is volt semmi gond. A laboreredményei, CT-vizsgálatok, nyelőcsőtükrözés eredményei is mind a mai napig jók.

Az a problémánk viszont, hogy most már szinte semmi nem marad meg benne. Minden étkezés, illetve falat után már visszajön az étel, helyesebben nem is az étel, hanem valami savas-nyálkás vízszerű anyag. Egész nap szinte semmit nem bír enni és inni, mert minden egyes alkalommal hányás a vége. Ennek ellenére fizikailag jól van, dolgozik, irodai munkát végez és a kertben is tevékenykedik.

Kérdésünkre azt mondták, hogy ez a műtét következménye, ezzel így kell élni. Már nagyon sokat fogyott, és nagyon aggódunk, mert nem tudom természetes dolgonak venni ezt az állapotot. Attól félek, egyszer elfogy teljesen. Már mindenféle étrenddel próbálkoztunk.

Szeretném válaszukat, hogy mit csináljunk? Hová forduljunk? Vagy ennek valóban így kell lennie?

Amennyiben a műtétet követő egy évben nem okozott panaszt a táplálkozási zavar, illetve a fogyás, akkor az Ön által leírt klinikai tünetek alapján valamilyen szűkület kialakulásának lehetősége merül fel, amelyet endoscopos vizsgálattal lehetne elsősorban megvizsgálni. A kalóriabevitel emelésére lehetőség van úgy is, hogy receptre felírható, folyékony, magas tápanyag- és fehérjetartalmú tápszereket fogyaszt a férje, amelyek többségét az onkológus emelt térítés mellett írhatja fel receptre.

Kapcsolódó cikk:
Gyomorrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák, nehéz műtét
Gyomorrák és májfolt
Hányás a halálig?
Gyomorrák kilátásai
Gyomorrák, szájgomba, tüdőemlóbia
Májáttétes gyomorrák

Top