Teendők FNH esetén

RADITEC leleten vélemény: bal lebenyben leírt elváltozás legnagyobb valószínűséggel FNH-nak felel meg. 4 cm-es volt tavaly szeptemberben, most februárban voltam ellenőrzésen, 1 cm-t nőtt.

Szeretném kérni a véleményt, hogy mit tegyek? Azt mondták a kontrollvizsgálat során, hogy ha nincs panaszom, akkor kb. két hónap múlva újból kontrollvizsgálatra menjek. De borzasztóan ideges vagyok, hogy mit is lehetne csinálni, vagy kezdeni vele?

Az FNH a focalis nodularis hyperplasia, általában a máj ultrahang vizsgálatakor, rendszerint mellékleletként írják le. A kontroll vizsgálatok azért szükségesek, hogy biztonsággal el lehessen különíteni egyéb májelváltozásoktól. Az FNH jóindulatú májelváltozás, kétszer olyan gyakran alakul ki nőkben, mint férfiakban, és kapcsolatba hozzák a fogamzásgátló szedéssel. Amint arra az FHN-nel kapcsolatos korábbi válaszunkban is utaltunk, tüntetmentesen felfedezett FNH esetén rendszerint – amennyiben azt más tényező nem indokolja – nem tartják indokoltnak a sebészi kimetszést az orvosok. Más a helyzet abban az esetben, ha a tumor növekszik vagy panaszokat okoz.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
A máj daganatos betegségei

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májvizsgálat eredménye
Sugárkárosodás a májban?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
FHN
Májdaganat tünet nélkül

Top