Teljes gyomoreltávolítás utáni májáttét

Apósomnak júliusban teljes gyomoreltávolító műtétet végeztek. A műtét után folyamatosan romlott az állapota, étvágytalan volt, további 25 kg-t fogyott. Október elején belázasodott, már mozogni is alig bírt, amikor a hasi ultrahang májáttétet állapított meg. Étvágya továbbra sincs, sőt nem is eszik, mivel nem kívánja.

Hallottunk a gyomorszonda lehetőségéről egy ismerőstől, de az orvosok nem ajánlották fel. Érdemes-e rákérdezni? Mivel segíthetnénk még neki? Mire számíthatunk?

A 25 kg-os újabb fogyás hátterében állhat a gyomor csonkolásos műtétje után kialakult felszívódási zavar, de okozhatja a folyamatosan terjedő betegség is.

A kalóriabevitelt lehet támogatni gyógytápszerek fogyasztásával. Ezek eredménytelensége esetén van olyan megestrol acetat  tartalmú készítmény (szirup és tabletta), amely segíthet az étvágy visszanyerésében.

Az október elején kialakult lázas állapot hátterében többféle tényező játszhat szerepet, többek között ez lehet úgynevezett tumoros láz, ami kiterjedt daganatos betegség mellet jelentkezik, főleg, ha az áttétek a májat is érintik. Ennek csillapítására, kialakulásának gátlására különféle gyógyszereket lehet alkalmazni a szokásos lázcsillapító készítményeken kívül is. Ebben szintén a kezelőorvostól kaphatnak tanácsot.

A gyomorszonda (ami általában az orrból a gyomorba vezető cső) behelyezésének akkor van jelentősége, ha a tápcsatornában lévő vagy ott kiújult daganat szűkületet okoz, és a fogyás hátterében az áll, hogy a szűkületen nem tud átjutni a táplálék, így nem tud felszívódni az étel. Amennyiben a tápcsatorna alacsonyabb szakaszán van szűkület, akkor a hason keresztül is lehet csövet vezetni például a vékonybélbe és így lehet biztosítani a megfelelő mennyiségű tápanyagbevitelt. Ezeket a beavatkozásokat természetesen diagnosztikus vizsgálatok előzik meg annak tisztázására, van-e szűkület a tápcsatornában, amely gátolja a táplálék továbbhaladását, és ha van szűkület, az a tápcsatorna mely szakaszán található.

A „mire számíthatunk?” kérdésre nehéz válaszolni még a beteget személyesen ismerő és kezelő onkológusnak is. A nyári műtét után meglehetősen gyorsan kialakult többszörös májáttétek, a jelentős fogyás és a gyorsan romló átalános állapot  agresszív daganatos betegségre utalnak.

Kapcsolódó cikk:
Gyomorrák
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák, lecsapolás
Gyomorrák, nehéz műtét
Gyomorrák és májfolt
Hányás a halálig?
Gyomorrák kilátásai
Gyomorrák, szájgomba, tüdőemlóbia
Stent és szonda, betegszállítás

Top