Tényleg gyógyíthatatlan?

Nagymamám 74 éves, másfél hónapja diagnosztizáltak nála daganatot. Panasza csupán annyi volt, hogy puffadt volt a hasa és nem volt étvágya. Rengeteg vizsgálatra küldték, végbéltükrözés, gyomortükrözés, legutoljára pedig CT-re. Ez utóbbi mutatta ki a lelet szerint, hogy carcinoma van a hashártyán. A sebész úgy döntött, hogy megműti, mert más módon nem tud szövettanhoz mintát venni. A műtét után közölte, hogy a hashártya tele van apró daganatokkal és a peritoneumból indult.

Azóta már a mamát otthon ápolgatjuk, de arra senkitől nem kaptuk meg a választ, mi ennek a daganatos betegségnek a lefolyása. Mennyi időnk van hátra, mire kell felkészülnünk. Úgy engedték haza, hogy mindent ehet-ihat amit kíván és hogy a hátralevő idejét tegyük széppé. Kemoterápiát a leromlott állapota miatt nem javasolt az onkológus.

Egy daganatos betegség pontos lefolyását nem lehet előre biztonsággal megjósolni. A tünetek attól függnek, hogy a daganat hol károsítja a különböző szervek működését, például okoz-e bélelzáródást a hashártyán növekvő daganat, ad-e áttéteket (például tüdőbe, májba, stb.), s az áttétképződés elég kiterjedt-e ahhoz, hogy az adott szerv működését károsítsa.

A hátralévő pontos időt sem lehet megjósolni, de olyan esetben, ha leromlott a beteg állapota és nem várható jelentős eredmény az aktív onkológiai kezeléstől, akkor ez az idő inkább hetekben-hónapokban mérhető és nem években. Mivel ebben az időszakban a beteg számára panaszt okozó tünetek mérséklése a legfontosabb, feltételezzük, hogy nagymamáját időnként látja orvos, aki gondoskodik a megfelelő fájdalomcsillapításról, annak szükség szerinti módosításáról, s az esetleges egyéb tünetek mérsékléséről.

Top