Terhes kismama: kemoterápia, CT hatása

Több kérdésem is lenne. Kicsit el vagyunk most veszve. Az orvosok nem mondanak semmit. Én 32 hetes terhes vagyok, édesanyámat megműtötték mellrákkal. Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám kemoterápiás kezelésben részesül, és ez hat-e káros hatással az én magzatomra, mivel elég sokat vagyok édesanyámmal? Illetve, hogy CT vizsgálaton is részt kellett, hogy vegyen, sajnos csak én tudok mellette lenni ezekben a nehéz időkben, és ekkor is vele voltam. Ez károsíthatja a magzatot?

Feltételezzük, hogy a CT vizsgálaton történő együttlét nem azt jelenti, hogy a CT vizsgáló helységben volt együtt édesanyjával. Egyébként az, hogy a vizsgálatot követően vele volt, nem jelent veszélyt a magzatra, hiszen a beteg nem válik sugárzóvá a CT vizsgálat után, az gyakorlatilag – leegyszerűsítve – egy sorozatröntgent jelent. (Más lenne a helyzet egy izotópterápiás beavatkozás vagy egy diagnosztikus izotópvizsgálat után.)

Nehéz megmondani, hogy milyen mértékű kipárolgó gyógyszer érheti Önt egy kemoterápiás ambulancián, valószínűleg nem veszélyes mértékű, de az azért nem javasolható, hogy mondjuk egy sok órás kezelés során végig a beteg mellett tartózkodjon. Bár a kemoterápiás készítményeket zárt rendszerben készítik, szívják fel, de az ilyen munkát végző nővéreknél nem engedélyezik, hogy terhesen kemoterápiás ambulancián dolgozzanak napi 8 órában.

A kemoterápiás kezelések után a kemoterápiás szerek ürülhetnek a vizelettel, széklettel, bizonyos esetben verejtékkel. Ekkor sem gond a napi szokásos együttlét, együtt utazás, együtt étkezés.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Rák: minden betegnek szüksége lenne fizioterápiára
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrák: hormonterápia és kemoterápia
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A besugárzás módja, a szövetek terhelhetősége

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veszélyes a kezelés?
Sugárveszély újszülöttre?
Sugárterápia és gyerekek
Kemoterápia és gyerekek
Fertőző-e a rákbetegség?
Hosszútávú mellékhatások
Sugár utáni terhesség
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után

Top