Terhesség csontizotóp vizsgálat (jelige: sugárzás)

2 hónapos terhes vagyok. Olyan intézményben dolgozom, ahol hetente több alkalommal látogatnak meg ügyintézés céljából olyan betegek, akik az adott napon csontizotóp vizsgálaton vettek részt. Csak a napokban értesültem arról, hogy ilyenkor a beteg szervezetébe juttatott izotópnak sugárzó hatása van és nem célszerű a betegeknek kisgyermek vagy terhes kismamák közelében huzamosabb ideig tartózkodniuk. Esetemben 5-10 percet töltök el kb. 3-4 beteggel egy héten. Káros lehet ez a magzatra?! Nagyon megijedtem.

Hamarosan megyek olyan UH vizsgálatra (12 hetes kombinált teszt), ahol genetikai problémákat is kiszűrnek. Ez kimutatja, ha bármi baja lenne a babának a sugárzástól?

A diagnosztikus célú csontizotóp vizsgálatot követően nincs szigorú megkötés, hogy a vizsgálaton átesett személy ne mehetne közösségbe. Általánosságban és inkább a biztonság kedvéért szokták javasolni, hogy hosszabb időt ne töltsön kisgyerekek és terhes nők közelében az ilyen beteg. Valószínű az a rövid idő, amit Ön tölt a betegek környezetében, nem jelent jelentős terhelést, de kérhet esetleg tanácsot üzemorvosuktól, foglalkozásegészségügyi orvosuktól.

Az ultrahangos vizsgálat kifejlett genetikai rendellenességek egy részét tudja kimutatni, egy sejtszinten elindult esetleges kóros folyamatot nem.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek a daganatos betegségben
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Tévhitek a rákról (3.)
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A besugárzás módja, a szövetek terhelhetősége

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Terhes kismama: kemoterápia, CT hatása
Veszélyes a kezelés?
Sugárveszély újszülöttre?
Sugárterápia és gyerekek
Kemoterápia és gyerekek
Fertőző-e a rákbetegség?
Hosszútávú mellékhatások
Sugár utáni terhesség
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után

Top