Terhesség emlőrák után (jelige: 32)

„Gyógyult” emlőtumorosként felmerült a kérdés, élhetek-e teljes életet kemo és sugárterápia után?

5 éve diagnosztizálták a betegséget, operálták az egyik emlőmet, majd az említett kezeléseken túl (fiatal életkoromra különös tekintettel) hormonkezelést is kaptam. A gyermekem 1.5 éves kora körül észleltem a betegséget, és éppen a második gyermeket szerettünk volna vállalni.
Most, hogy az eredményeim rendben vannak, vállalható-e a gyermekvállalás kockázata, tudva azt, hogy a daganat ösztrogén jelenlétére 90%-ban reagált?

Másik kérdés, hogy a petesejteket nem érte-e olyan káros hatás, amely miatt a születendő gyermekem fejlődési rendellenességekkel jönne világra?

Az emlőrák a megfelelően alkalmazott onkológiai kezelésekkel ma már krónikus betegségnek tekinthető. Sajnos azonban azt nem mondhatjuk – még 5 év elteltével sem -, hogy a betegség megjelenésének a kockázata Önnél ugyanolyan alacsony volna, mint egy azonos korú nőnél, akinél nem diagnosztizáltak emlőrákot. A kockázat felmérésében a betegségét jól ismerő, Önt ellenőrző onkológus kolléga pontosabb felvilágosítást tud nyújtani.
A citosztatikus kezelések potenciálian károsíthatják a petesejtet, ezzel kapcsolatban a genetikai tanácsadáson történő részvételt érdemes megfontolnia.
A kapott információk ismeretében, felelősséggel, a férjével vagy partnerével megbeszélve dönthet arról, hogy vállal-e újabb terhességet.
Top