Terhesség melanoma után (jelige: lurkó)

1 éve és két hónapja operáltak jobb lábfejemen valamivel, amit először világossejtes szarkomának, másodszor atípusos melanomának vizsgáltak be. Az utóbbi lett a hivatalos eredmény. Kaptam sugárkezelést, az interferont viszont elutasítottam.

Első terhességem alatt láthatóan nőtt a lábfejemen a daganat, csak akkor még minden orvos azt hitte, hogy ganglion, s vártunk a műtéttel a szoptatás végéig.

35 éves vagyok. Veszélyes lehet-e most egy újabb terhesség? A megkérdezett szakorvosok nem tudtak egyértelmű választ adni: van aki bíztat, van aki őrültnek néz, mert szerinte a terhességi hormonok belobbanthatják a daganatkiújulást.

Most hogy áll ezzel a kérdéssel a tudomány? Vannak eredmények, vagy csak találgathatunk és bízzunk a jószerencsében? Szeretnék még gyermeket! Minden eredményem tökéletes, jól érzem magam!

Sajnos nincs pontosan követhető szabály arra vonatkozóan, hogy egy szövettanilag rosszindulatú betegség esetén mikortól tanácsolható (újabb) terhesség vállalása, ezért tapasztalja azt, hogy a szakorvosok sem tudnak egyértelmű választ adni. Az óvatosabb orvosok gyakran 5 év várakozást javasolnak, de vannak olyanok is, akik  2-3 év várakozást tanácsolnak.  Egy rosszindulatú betegség miatt operált embernél sajnos tartósan magasabb marad a kockázata, hogy kiújul a betegsége, és ismét daganatos beteg lesz, mint azoknál, akiknek még nem volt rosszindulatú daganata.

A melanomák esetében a betegség közel 2/3-a az első két évben újul ki, ezért legalább 2-3 év várakozás tanácsolható a diagnózis felállításától. Természetsen a melanoma malignummal kapcsolatos hosszútávú prognózist befolyásolja a diagnózis felállításakor észlelt stádium, a daganat mélysége, az esetleges nyirokcsomó érintettség.

A gyermekvállalás időpontjának megválasztásában szerepet játszik az anya életkora és gyermek utáni vágya is, vagyis a beteg saját döntése.

Az orvosok azért is óvatosabbak a melanoma malignum miatt operált betegek gyermekvállalásával kapcsolatban, mert vannak olyan vizsgálatok, amelyekben azt próbálták értékelni, hogy a terhesség, illetve a hormonális fogamzásgátlók szedése elősegíti-e a melanomák kialakulását, kiújulását és/vagy áttét képződését. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján erre teljesen biztos választ nem lehet adni: a vizsgálatok összevont értékelése alapján nem rontja a gyermekvállalás a betegség lefolyását. Másrészt viszont: Ön is azt tapasztalta, hogy az első terhessége alatt láthatóan nőtt ez a daganat a lábfején.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyermekvállalás melanoma után
Mellrákosként gyermekáldásra várva
Kemoterápia után lehetek-e terhes?

Top