Tévedhet a máj CT?

Az u.n. C.T. vizsgálat a májról tévedhet? – ugyanis az utolsó vizsgálat alapján a máj tele van bögökkel, szerintük tehát kezelhetetlen.

Minden vizsgálat adhat néhány százalékos gyakorisággal álpozitív és álnegatív eredményeket. Tehát egy máj CT vizsgálat során lehet, hogy nem ábrázolódik olyan határozottan egy daganatos-áttétes göb, hogy a vizsgáló biztonsággal kimonja, hogy áttétről van szó, holott valójában van áttét a májon. Ilyenkor beszélünk álnegatív eredményről.

Ugyanakkor egy máj CT vizsgálat leírhat egy vagy néhány göböt, ami a kontrasztanyag felvétele, megoszlása alapján májáttétnek megfelelelő képet ad, holott nincs áttét a májban, hanem egy ércsomó vagy egy cysta ad megtévesztő képet. Ilyenkor beszélünk álpozitív eredményről.

A többszörös-sokszoros májáttétek képe viszont elég jellegzetes, itt csekély az esély az álpozitív leletre (vagyis arra, hogy sok májáttét véleményeznek, mégsincs daganat a májban). Különösen nincs erre esély, ha egyébként egy szövettanilag igazolt, rosszindulatú betegség ismert annál a páciensnél, akinél a máj CT vizsgálatra sor került.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttétek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top