Tonsilla tumor T4a, N2a, Mx (jelige: febr. 1)

56 éves édesapámnál febr. 1-én a nyak jobb oldalán tonsillát érintő tumor igazolódott. Szövettan alapján carcinoma planocellulare keratoides véleményezett a nyaki áttétből. A mandibula szögletben 22×12 mm átmérőjű patológiás nyirokcsomó igazolt. Garat: A jobb tonsilla alsó pólusából kiindulva a laterális garatfalat és a hátsó garatfal jo.-t infiltráló kifekélyesedett szövetplusz látható, mely a sinus pririformis bemenetét eléri, de a kp. vonalat nem haladja meg. Nyak: Nyakon a mandibula szögletben 2×2 cm-es tömött tapintatú mobilis lgl. tapintható. Vélemény: tu. tonsillae et mesopharyngis l.d. cum. met. lgl. colli l.d. T4a, N2a, Mx. Mivel nem operálható, megkapta az első kemoterápiás kezelést.

Kérdésem a következő lenne: ilyen lelettel mire számíthatunk, van-e esélye és mennyi a gyógyulásra, állapotjavulásra? Ha meg lehet műteni, mivel jár majd a műtét? Az első kezelés nagyon megviselte, étvágytalan, gyenge, fáj a feje, tarkója, szédeleg, ez várható a következőnél is? Ezek a kemoterápia utóhatásai vagy a betegség velejárója? Milyen gyors ennek a betegségnek a lefolyási ideje, ha ilyen gyorsan romlik az állapota (febr. 1-én nyaki merevség, nyaki nyelési fájdalom, azóta váll és tarkófájdalom)?

Édesapjánál elszarusodó laphámrákos rosszindulatú daganat igazolódott, amely több irányban beszűrte daganatosan a környezetét, összekapaszkodott azzal. Ezért, valamint a nyaki nyirokcsomó áttétek miatt műtétileg nem eltávolítható a daganat.

A TNM stádiumbeosztás (T4a N2a Mx) is ezt a kiterjedtséget tükrözi, ahol a T a tumor, az elsődleges daganat. A daganat mérete a stádiumbeosztásban T1, T2, T3 és T4 lehet, ebből is látszik, hogy egy helyileg kifejezetten kiterjedt daganatról van szó. Az N2 a nyirokcsomókra (angol node) utal, és ez azt jelenti, hogy több nyaki nyirokcsomóban van nyirokcsomó áttét, ami regionális (környéki) áttétnek számít és nem távoli áttétnek. Az Mx (metasztázis) jelentése az, hogy távoli áttétet nem véleményeztek, ebben a beosztásban nem foglalnak állást arról, hogy van-e távoli áttét (itt az „x” az ismeretlenre utal, mert más szervekben lévő esetleges áttétről nem a szövettant készítő patológus, hanem a szervezetet feltérképező képalkotó vizsgálatok tudnak információt nyújtani).

Azt hogy a későbbiekben reálisan felmerül-e műtét lehetősége, vagy a kemoterápiától csak a daganat méretének csökkenésére lehet számítani, a következő kezelésnél a kezelőorvossal lenne érdemes megbeszélni. Egyetlen kemoterápiás kezelés után nem lehet megmondani általában még azt, hogy a betegség mennyire reagál az alkalmazott kezelésre, így nehéz megjósolni azt is, hogy milyen gyors az adott betegnél a betegség lefolyási ideje, mennyire tudja a kemoterápia és/vagy a sugárkezelés lassítani a folyamatot.

A fájdalmakról is be kell számolni a kezelőorvosnak, hiszen ezek megfelelő fájdalomcsillapító alkalmazásával mérsékelhetők.

A levelében leírt panaszokat okozhatja a betegség is, főleg, ha a kemoterápia ellenére rosszabbodott, de a panaszok egy része összefügghet a kemoterápiás kezeléssel, vagy annak szövődményeivel is. Vagyis lehetnek kemoterápiás utóhatások is, de ehhez ismerni kellene a kontroll laborokat, vizsgálni kellene a beteget, hogy ebben állást lehessen foglalni.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Patológusok a gyógyításban: film a vizsgálatokról
Fej-nyaki tumorok: gyakoribb lett a szájüregi rák
Fej-nyaki tumorok: előzzük meg a szájüregi rákot!
Válaszokra várnak a fej-nyaki daganatos betegek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nem műthető gégerák
Gégerák: csontvelő vagy őssejt átültetés?
Elveszített ízek gégerák után
Meggyógyult áttétes gégerák? 2.
Meggyógyult áttétes gégerák?
Gégerák: kiújult tumor, fistulák
Áttétes gégerák: fájdalomcsillapítás, várakozás…
Csontáttétes gégerák
Nyelvgyökrák: ízérzékelés és állkapocs-duzzanat
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Gégerák és permetezés
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása

Top