Torokrák 18 évesen? (jelige: nyelési nehézség)

Én egy 18 éves fiú vagyok és nekem az a panaszom, hogy másfél-2 hónapja olyan nehezen nyelek, de nem mindig. Fájdalmat se érzek, nyeléskor olyan mintha be volna belül dagadva a torkom. 5 hónapot dohányoztam. Elképzelhető, hogy ez torokrák vagy gégerák tünete?

Panaszait – figyelembevéve fiatal életkorát is – igen nagy valószínűséggel nem gége- vagy torokrák okozza, de panaszai miatt orvosi vizsgálat, szükség estén fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt. Tehát a továbbiak eldöntése érdekében keresse fel háziorvosát! Tartós panaszok esetén sem most, sem a jövőben nem szabad halogatni az orvosi vizsgálatot.

A dohányzás egyébként mintegy 40-szeresre növeli a tüdőrák kockázatát, emellett a szájüregben, a gégében, garatban megjelenő rosszindulatú rákos folyamatok jelentős hányada is a cigarettázás miatt alakul ki. A folyamatosan a szervezetbe adagolt méreganyagok más szerveket is roncsolnak, így pl. a hólyagrák is nagyobb valószínűséggel alakul ki azokban az emberekben, akiknek a szervezete folyamatosan arra kényszerül, hogy a dohányfüsttel bevitt rákkeltő méreganyagokat kiválassza.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fertőzhet a torokrák?
Lehet 15 évesen torokrákom?
Idegeskedés és kaparó torok
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top