Torokrák 21 évesen a dohányzás miatt?

Én egy 21 éves férfi vagyok. Már lassan 2 hete gombócot érzek a torkomban, ami néha nyelési nehézséget és fájdalmat is okoz. A gombócot nem egész nap érzem, pl. mikor reggel felkelek, semmi bajom sincsen. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e ez valami rákos elváltozás tünete?

6 éve dohányzom rendszeresen, úgy fél dobozt szívok el egy nap. Mivel nagyon megijedtem, ezért már egy hete nem gyújtottam rá és feltett szándékom, hogy nem is fogok! Ilyen fiatalon lehetséges egyáltalán a fejnyaki daganatok kialakulása?

Panaszai miatt háziorvosi vizsgálat javasolt, ahol el lehet dönteni, hogy szükség van-e további vizsgálatra, például fül-orr-gégészeti szakvizsgálatra. Semmilyen életkorban nem zárható ki valamilyen daganatos betegség kialakulása, de általában valóban nem 21 éves korban szoktak megjelenni az úgynevezett fej-nyaki daganatok. Jól tudja, hogy a fejnyaki daganatok kialakulására valóban hajlamosít a tartós dohányzás. Önnél a kivizsgálás utáni nagy kérdés az lesz: vajon mostani ijedtsége mennyire ad muníciót a leszokáshoz vagy néhány hét elteltével Ön is – mint a cigarettázók többsége – legyint újra a kockázatokra.

Az alábbiakban pedig Önnel is megosztjuk egy hasonló kérdésre született korábbi válaszunkat: amennyiben már most, azaz fiatalkora óta intenzíven dohányzik, ha ez így folytatódik, a rendszeres cigarettázással Ön évről-évre növeli az esélyét annak, hogy egyszer egy rosszindulatú rákbetegség diagnózisával áll Ön elé a kezelőorvosa, miután kivizsgálta akkori panaszait.

Ha elhanyagoljuk a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktus, az agyvérzés, a gyomorfekély és más súlyos betegségek kockázatnövelését, akkor is marad legalább egy tucatnyi rák, amely számottevően nagyobb arányban fordul elő dohányosoknál. A sokszor még ma is gyógyíthatatlan tüdőrák mellett ott van a nagyon nagy fájdalmakkal, gyakran az arc és a külső kinézet végleges eltorzulásával együtt járó szájüregi rák, a gyakran csonkolásos műtétet igénylő nyelvgyökrák, a garat és gége daganatai.

A füstben lévő méreganyagokkal Ön hozzájárul ahhoz, hogy egy idő után veserák vagy húgyhólyagtumor alakuljon ki, mivel ezeken a szerveken keresztül próbál a szervezete megszabadulni a méreganyagoktól, amelyeket Ön folyamatosan adagol a légzési és a keringési rendszerébe. Önön múlik, hogy a figyelmeztető jeleket komolyan veszi-e vagy elbagatellizálja, megtanul együtt élni a fokozódó panaszokkal, s ezzel elősegíti azt, hogy komoly betegsége alakuljon ki, amikor már nem lesz többet választási lehetősége.

A dohányosok gyakran érvelnek azzal, hogy ismernek olyan embereket, akik cigarettával a szájukban is sokáig élnek vagy antidohányosokat, akik betegek lettek. Ez kétségtelenül így van, ám ez a cigarettásoknak az önfelmentő önáltatása. Például olyan embereket is találni szép számmal, akik túléltek közlekedési baleseteket, háborúkat vagy földrengéseket, mégsem mondhatjuk azt, hogy a közlekedési balesetek, a háborúk vagy a földrengések nem ártanak az egészségnek, vagy ugyanakkora a halálozási kockázata egy kaszkadőrnek mint egy könyvtárosnak.

A fenti példákkal csak arra szerettünk volna rávilágítani: gondoljon bele a szituációba, amikor a mostaninál talán sokkal erősebb tünetek miatt milyen érzés lehet ott ülni egy kórház folyosóján arra várva, vajon milyen betegséget diagnosztizáltak Önnél. Amikor ezeket a sorokat olvassa, sok tucatnyi ember tördeli a kezét a kórházi folyosókon, szabadkozva, hogy nem gyújt rá többet. Sajnos talán már későn: senki sem kezdheti újra.

A light cigaretták sem jelentenek kibúvót. A kátrány és a nikotin szintje kisebb ezekben a termékekben, ám a füstben több száz más rákkeltő anyag is van, amelyek szintje nem különbözik. Épp ez az, ami miatt egyes országokban már perlik a light cigaretták gyártóit amiatt, mert azt sugallták, hogy termékeik kevésbé ártalmasak, s ezzel félrevezették a fogyasztókat.

Még egy példa, s ez nem egészségügyi: számolja ki egyszer, hogy napi fél doboz cigaretta egy évi költségéből például milyen „grátisz” nyaralásra futná minden egyes évben.

Konkrét panaszaira pedig a fentieken túl tehát annyit mondhatunk: látatlanban természetesen lehetetlen egy betegség diagnosztizálása, ezért mindenképp keresse fel a háziorvost, aki megvizsgálva Önt dönthet arról, milyen kezeléssel tud segíteni, illetve indokolt-e további kivizsgálás indítása.

Őszintén kívánjuk, hogy néhány év múlva ne egy daganatos betegség diagnózisával térjen vissza oldalunkra. A döntés az Ön kezében van, mérsékli-e a kockázatot vagy inkább felvállalja, s minden doboz cigarettával tovább erősíti annak valószínűségét, hogy az orvosa azzal álljon Ön elé: „rák alakult ki a szervezetében.”

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Dohányosok az onkológiákon
A dohányzás már nem „menő”

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Dohányzás, szúró torok
Fulladó 15 éves dohányos

Gégerák 17 évesen?
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top