Torokrák jelentése (jelige: Keresztapu)

Érdeklődnék, mit is jelent, hogy „torokrák”? Azt tudom, hogy az erős dohányzás és az alkoholfogyasztás is befolyásolhatja. A napokban tudtuk meg, hogy a keresztapukámnak daganata van. Tünete: erős köhögés, az étel nehéz lenyelése, hányás, hirtelen fogyás. Az orvosa mindenképpen műteni szeretné és kezelést is kapna! Szeretném tudni, hogy mire készülhetünk? Úgy tudom, halálos is lehet, ha rossz helyen van vagy okozhat némaságot is! Igaz ez?

Leveléből nem derül ki, hogy pontosan milyen daganatot diagnosztizáltak keresztapjánál. A fej-nyaki régióban többféle daganattípus is kialakulhat, például gégerák, garatrák, torokrák, nyelvgyökrák, nyelőcsőrák.

A torokrák, vagyis a torok rosszindulatú daganata járhat köhögéssel. Amennyiben olyan a daganat elhelyezkedése, hogy gátolja a táplálkozást is, gyors fogyás is kialakulhat. Általánosságban az úgynevezett fej-nyaki daganatok kialakulásában valóban szerepet játszik a tartós dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás. Jó esetben a daganat még műthető állapotban van, és ekkor műtétileg megkísérlik a teljes eltávolítását. Ebben az esetben a későbbi kiújulás kockázatának csökkentésére, illetve abban az esetben, ha nem lehet eltávolítani a daganatot, a ráksejtek növekedésének lassítására szükség lehet egyéb onkológiai kezelésekre is (kemoterápia, sugárterápia). Amennyiben a daganat megtámadja a gégében lévő hangszalagokat, akkor valóban kialakulhat hangképzési zavar is.

Minden attól függ tehát, hogy a tumor hol helyezkedik el, milyen szövettani jellemzőkkel bír, s milyen orvosi beavatkozásokra van lehetőség. Erről a keresztapját kezelő, a leleteit pontosan ismerő orvosok tudnak személyre szabott információt adni a betegnek.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Daganatok jellemzői, stádiumbesorolás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása
Stent és szonda, betegszállítás

Top