Torokrák lehetséges 17 évesen?

Én egy 17 éves lány vagyok, 3 éve dohányzom. Lehetséges ilyen fiatalon torokrákban szenvedni? Ugyanis elég sok a köpetem és egy ideje véres is egy kicsit. Mit tegyek?

A legfontosabb: tegye le a cigarettát akkor is, ha azt divatosnak találja.

Ugyan kicsi a valószínűsége, hogy ebben az életkorban torokrákja legyen, ám a kockázat évről-évre növekszik. Jól érzi, hogy indokolt a kérdése, hiszen valószínűleg tudja: a több éves dohányzás növeli a tüdőrák mellett a fej-nyaki roszindulatú daganatok, köztük a szájüregi tumorok és a torokrák kialakulásának veszélyét is. Emellett több más rákos megbetegedésre, krónikus tüdőbetegségekre is hajlamosít, emeli a szív-érrendszeri betegségek (infarktus, agyvérzés, érszűkület) kockázatát.

Miközben mindezzel Ön is és más dohányosok is tisztában vannak, a csapda abban rejlik, hogy mindenki ismer legalább egy embert, aki cigarettázva is idős kort megért viszonylagos egészségben. Ám erre csak azt az ellenpéldát hozhatjuk fel: olyat is ismerhetünk, aki felépült és sokáig élt még azt követően, hogy kiesett a harmadik emeletről. Ennek ellenére talán elfogadható: nagyobb esélye van erre azoknak, akik nem zuhantak ki.

A véres köpetről látatlanban, vizsgálat nélkül nem foglalhatunk állást. Ne halogassa a döntést, keresse fel háziorvosát (illetve gyermekorvosát).

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top