Törvényszerű az állapotromlás? (jelige: pancreas)

51 éves férjemnél tavaly novemberben diagnoszizáltak pancreas tumort. Panaszai nem voltak, csak nekem tűnt fel a hirtelen fogyása, amit eleinte sikerült betudni a körülményeknek (távoli munkahely, rendszertelen étkezés, stb.).

Egészségügyi dolgozó vagyok, sikerült mindent gyorsan rendezni. Laborértékei jók voltak, hasi ultrahangon volt egy 7 cm átmérőjű árnyék. CT készült, amin kb. 10 cm átmérőjű conglomerátum volt, közrefogva a vesehílus ereit, valamint 2 db 1-1,5 cm nyirokcsomó látható. CT-vezérelt tűbiopsiával csak másodszorra tudták a szövettan eredményt produkálni, de azt is csak többféle módszerrel mutatták ki, megjegyezve, hogy a kép megfelelhet egy chr.pancreatitisnek is.

Mivel 1 hónapot várni kellett a második biopsiára, th nem volt. Azonban a CT-n változást sem találtak. A leletek alapján inoperábilisnak minősítették. Februárban kezdték el monoterápiában a Gemzárt. Jelenleg a 6. ciklust kezdtük. Jól bírja, laborértékei kiválóak (a helyzethez képest). A ciklusok közt statusrögzítő vizsgálatok történtek, amik továbbra is megegyeznek a kiindulási leletekkel. Állapota jó, egyedüli panasza a puffadás, de gyógyszerrel csökken.

Kérdésem csak annyi lenne, hogy mivel semmit nem mondanak, ráadásul, mivel hasonló irányban dolgozom (Onkorehab.), az a tapasztalatom, hogy az ilyen betegeket leírják, „meggyógyulni nem fog, csak húzzuk egy kicsit” – ezt egy orvos mondta neki az elején. Kétségbe vagyok esve, mi lesz, ha februárban lejár a kezelés? Törvényszerű, hogy romoljon az állapota?

A hasnyálmirigyrákos betegeknél az esetek mintegy 90 százalékát akkor fedezik fel, amikor a műtéttől már nem várható gyógyulás, azaz „inoperabilis” a folyamat.

Korábban, amikor nem álltak még rendelkezésre korszerű kemoterápiás kezelések, ennek a betegségnek az átlagos túlélése 3-4 hónap volt. Az azóta bevezetett kemoterápiás kezelésekkel a túlélés jelentősen meghosszabbodott. Ebben az esetben palliatív kemoterápiás kezelésről van szó, amelynek célja az állapotrosszabodás elodázása, a túlélés hosszabbítása és az életminőség javítása.

A fentiekből következően sajnos ma sem mondhatjuk, hogy ilyen stádiumban a betegség gyógyítható: bizonyos esetekben a kezelés ellenére is romolhat a beteg állapota, azaz nemcsak a kezelés felfüggesztése hozhat állapotromlást.

Amennyiben szükségesnek gondolja, próbáljanak – vagy legközelebbi hozzátartozóként Ön próbáljon – megbeszélést kezdeményezni a kezelőorvossal a további terápiás terveket, illetve a kilátásokat illetően. Amennyiben úgy érzi, további felvilágosításra van szüksége, a leletek birtokában egy másik onkológus kollégától is kérhet úgynevezett másodvéleményt.

Kapcsolódó cikk:
Hasnyálmirigyrák
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top