Tüdőáttétes májrák kezelése

Már írtam Önöknek ezelőtt is, de most még nagyobb a baj mint volt. Apukámat májdaganattal kezelik (csak kemoterápia). 3 hónap kemoterápia utáni CT vizsgálat azt mutatta, hogy apukám tüdején foltok vannak. Szeretném, ha ajánlanának kórházat vagy onkológust, aki ebben az esetben kivizsgálja apukámat és nem csak vérvételre küldi el. Nagyon szükségünk lenne a segítségükre, mert az idő megy és túl sokat vártunk ettől a kezeléstől. Jelenleg a 2 hetes kemoterápiáról, ami 3 napig tartott, át akarnak állni 3 hetes 1 napos kezelésre!?

A levele alapján áttétes édesapjánál a betegség valószínűleg progrediált, vagyis rosszabbodott. Amennyiben korábban nem igazolódott tüdőáttét, s most a tüdőn megjelenő foltok a korábbi tüdőfelvételekhez képest új elváltozások, akkor az onkológusok azért javasolják a kemoterápiás kezelés váltását, mert az eddigi kezelés nem volt elég hatékony a betegség visszaszorításában, s ezért újabb gyógyszer alkalmazásával igyekeznek ezt elérni.

Feltételezzük, hogy édesapját jelenleg is onkológiai osztályon kezelik. A kezelőorvostól lenne érdemes tájékozódniuk (a betegnek vagy az általa erre feljogosított hozzátartozónak) a beteg állapotáról és a kezelés váltásának indokáról, pontos magyarázatáról.

Áttétes betegségnél (májáttét, tüdőáttét) a pár havonta ismételt CT vizsgálat többnyire megfelelő kivizsgálást jelent a vérvételekkel, azaz a laboratóriumi értékek figyelésével kombináltan, más onkológiai osztályokon is ez a protokoll szerinti eljárás. A rendelkezésre álló dokumentumok, leletek (korábbi sebészeti zárójelentés, szövettan, CT vizsgálatok eredményei, legutóbbi laboreredmények) ismeretében esetleg egy másik onkológustól, egy másik onkológiai centrumtól is kérhetnek úgynevezett másodvéleményt.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes májdaganat, romló állapot
Májrák kezelése
Súlyos májrák kihatása
Kemoterápia a májba?

Májrák, sárgaság, tudatvesztés, végső stádium
Áttétes májrák
Súlyos májelváltozás
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top