Tüdőáttétes veserák (jelige: manorama)

A páromnak veserákja van tüdőáttéttel. A várható kemó és a sugárkezelés január végén kezdődik. Addig is szeretnék minél több információt megtudni ezen kezelések mellékhatásairól. Többek között arra lennék kíváncsi, valóban igaz-e az, hogy terméketlenséghez vezet általában a kezelés? Illetve ha majd meggyógyult és gyermeket szeretnénk, akkor hány százalékos eséllyel örökítheti a betegségét? Sajnos erről a témáról nagyon felületes ismereteim vannak. És mindenképp szeretném megkérdezni, hogy mi az Ön véleménye az alternatív gyógyászatról? Kifejezetten egy termékcsalád érdekel, a Forever living aloe. Valóban megkönnyítik ezek a szerek a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásait?

A tüdőáttétes veserák IV. stádiumú betegség. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben a primer, elsődleges tumorból szétszóródott daganatsejtek megtapadtak máshol is, növekvő gócokat képeztek. Ennek a következménye a képalkotó vizsgálatokon (mellkasröntgen, CT) az áttétek, a párja esetében a tüdőáttétek megjelenése.

Amennyiben nemcsak néhány gócról van szó, és ezek a tüdő mindkét oldalán megjelennek, ezeknek az áttétes gócoknak a sebészeti eltávolítására nincs lehetőség. Feltételezzük, hogy a sugárkezelés a vesére irányul majd, hogy az ott kifejlődött elsődleges daganatot pusztítsa. A tervezett kemoterápia a szétszóródott sejteket igyekszik pusztítani, s így a daganatos gócok növekedését lassítani vagy megállítani. Amennyiben a daganat jól reagál a kezelésre, van esély arra, hogy a gócok mérete kisebb legyen. Ennek az a jelentősége, hogy így a betegség visszaszorul, s a beteg hosszabb ideig mentes lehet azoktól a tünetektől, amelyek az elsődleges daganat növekedésével és az áttétek növekedésével jelentkeznek.

A kemoterápia és a sugárkezelés károsíthatja a csírasejteket, vagyis nőknél a petesejtet, férfiaknál a hímivarsejteket, ezért ilyen kezelések alatt tilos teherbe esni, illetve gyermeket nemzeni, mert nagy a kockázata a genetikai károsodásnak. Azt, hogy a tervezett kezelések tartósan terméketlenséget okoznak-e, az onkológussal-sugárterapeutával kellene megbeszélni. Vannak sejtbankok, ahol spermiumokat tárolásra el lehet helyezni, de ezek esetleges felhasználásával kapcsolatban nemcsak azt kell végiggondolni, hogy gyermeket szeretnének, hanem a betegség kedvezőtlen lefolyásának lehetőségét is. Mivel a levele a párja szervezetében szétterjedt betegséget valószínűsít, ez esetben a teljes gyógyulása igen csekély az esély.

Az Ön által kérdezett termékekkel kapcsolatban nem tudunk felvilágosítást adni. Amint azt számos alkalommal leírtuk ezen a fórumon: nincsenek olyan sok száz, sok ezer betegen értékelt klinikai vizsgálati adatok, amelyek összehasonlítottak volna két betegcsoportot, ahol az egyik csoport kapta volna ezt a terméket, a másik pedig csak a szokásos onkológiai vagy sugárkezelésben részesült volna, s így figyelték volna, hogy a termék alkalmazása mellett változik-e a hányinger, hányás gyakorisága, súlyossága, változik-e a vérképzőrendszeri mellékhatások előfordulása (a fehérvérsejtszám- és vérlemezkeszám-csökkenés gyakorisága, súlyossága), nem értékelték az onkológiában szokásosan használt életminőség-kérdőívekkel a beteg általános állapotának változását, stb. A honlapon korábban részletesen kifejtettük további indokainkat, hogy miért nem foglalunk állást alternatív készítményekről.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok

Top