Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás (jelige: kemó)

Édesanyámat tavaly műtötték a Markusovszky kórházban Szombathelyen. A jobb tüdőcsúcsból távolították el a daganatot, utána Győrben kemoterápia, amire nagyon rosszul reagált. Azóta a műtéti vágás, heg okozta húzódás, fájdalom miatt alváshiány és általános letörtség, testsúlyfogyás. 72 éves, többféle fájdalomcsillapítószerű gyógyszerrel próbálkoztunk eredménytelenül + Frontin. Mit lehetne még megpróbálni?

Leveléből nem derül ki, hogy milyen „fájdalomcsillapítószerű” gyógyszereket kapott édesanyja, így nem tudjuk mi az, amit már próbáltak, s mi az, amit nem. Különböző erősségű és különböző beviteli módú fájdalomcsillapítók vannak, amelyeket bizonyos esetekben kombinációban is lehet adagolni. Ebben az onkológusuk és a háziorvos segíthet, illetve szükség esetén fájdalomambulancián is kaphatnak tanácsot annak érdekében, hogy a betegség miatti fájdalom ne tegye teljesen tönkre édesanyja mindennapjait.

Szabadon vásárolható fájdalomcsillapítókkal ilyen esetben nem szabad kísérletezni, szakszerűen „menedzselt” fájdalomcsillapításra van szükség. A fájdalmakba nem szabad beletörődni: valamennyi Magyarországon receptírási joggal rendelkező orvosnak van lehetősége minden típusú fájdalomcsillapító alkalmazására. A családtagok abban tudnak segíteni, ha a fájdalom jelentkezésének, ritmusának, jellemzőinek minél pontosabb feltérképezésével minél pontosabb támpontokat adnak az orvosnak ahhoz, hogy segíteni tudjon. Ezt egy orvos sem háríthatja el: ha szükséges, a gyógyszerek adagolását, kombinációját akár röviddel egymást követően is módosítani, emelni kell, ha ezt a beteg állapota indokolja.

Kapcsolódó cikkek:
Milyen fájdalomcsillapítókat használunk?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak

Top