Tüdődaganatok 55 évesen (jelige: credodomini)

Édesapám 55 éves, tüdődaganatot diagnosztizáltak a mai napon, cseresznye méretűt, s még egy kissebbet ezen kívül. A daganat műtéti úton nem kezelhető. Erős fájásai vannak a nyakán, ahol duzzadt nyirokcsomó található.

Kérdésem: van-e olyan intézmény Magyarországon (akár magánkórház), ahol tüdőrákos betegek gyógyítására vagy a tünetek/fájdalom kezelésére specializálódtak?

Tekintettel arra, hogy az aktív onkológia ellátás többféle társszakma magasszintű együttműködését feltételezi, kombinált citosztatikus, sugárterápiás stb. kezelés nem folyik a magánkórházakban, csak az onkológiai centrumokban. A tüdőrákos betegek kezelésére a tüdőgyógyintézetek (tüdőkórházak) egy részében is lehetőség van. A terápia költségessége a másik ok, ami miatt a daganatos betegeket csak a fent említett helyeken kezelik, ahol a társadalombiztosítás fedezi a kezelési költségeket.

A tünetek/fájdalmak enyhítését már a beteget látó bármilyen orvos, például a háziorvos is elkezdheti, a fájdalomcsillapítás pontos és kielégítő beállítása fontos ennél a betegségnél is.

Amennyiben a nyakon lévő duzzadt nyirokcsomók daganatosak, ezek kezelésére helyileg alkalmazott sugárkezelés is szóbajön, amely mellett csökkenhet a fájdalom, és ezzel párhuzamosan lehetővé válhat a beállított fájdalomcsillapító dózis csökkentése is.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kissejtes tüdőrák
Sok áttétes tüdőrák
Áttétes tüdőrák esélyei
Tüdőrák és esélyek
Tüdőrák: hogyan tovább?
Tüdőrák kemoterápiája

Top