Tüdődiagnózis (jelige: leletek)

A férjem mellkas CT lelete a következő: fibrosis pulm. alveolitis nélkül. Jobb oldali centrális térfoglaló folyamat, amely infiltrálja a környezetét. Pathologiás méretű nyirokcsomók a jelzett helyeken. Korábbi gyulladásos folyamat maradványai a tüdőben. Emphysemás bullák, Callus pleuras. 06.17.

Röntgenvizsgálat eredménye: 06.11. A jobb oldalon a hilusban diónyi térfoglaló képlet,a felső lebenyben halvány infiltratív árnyék látható. Egyebekben negatív mellkasi lelet.

Vélemény: centrális térfoglaló folyamatnak megfelelő kép a jobb oldalon. Pneumonia enyhe jelei a jobb felső lebenyben. Diag.: főhörgő rosszindulatú daganata.

A következő röntgenvizsgálat eredménye: 08.07. A jobb hilus a normálisnál kissé szélesebb, a jobb csúcsban keskeny callus, egyebekben negatív lelet. Vélemény: centrális térfoglaló folyamat diszkrét jelei jobb oldalon. Diagnózis: hörgő v. a tüdő rosszindulatú daganata.

Szövettani lelet: a hám alatt igen kifejezett, döntően neutrophil granulocytákat, ill. lymphocytákat, plasmasejteket is tartalmazó lobos beszűrődés látható. A lobosodás a nyálkamirigyeket is körbeveszi, itt helyenként a mirigyekben reaktív dysplasia jelei is megfigyelhetők. Atípusos daganatszöveti folyamat nem azonosítható. DIAG.: kifejezett lobosodás jeleit mutató hörgőnyálkahártya-részlet. Atípusos daganatos folyamat vonatkozásában negatív lelet.

Bronchoscopos vizsgálattal a jobb felső lebenyszájadékban vérzékeny idegenszövetet láttunk a mintavételi anyag daganatsejteket nem tartalmazott. Jelenleg a neoadjuváns célzatú Gemzár-Cisplatin kemoterápia 3. ciklus 3. fázisán vagyunk túl. Laborleletei középfokú anaemiát mutattak.

Szeretném megkérdezni, hogy valóban egyértelmű a diagnózis? A férjem tünetmentes, csak a kemótól kikészül a gyomra és közben vérszegény is lett. Mire számíthatunk? Szóba jöhet a műtét?

Azt, hogy szóba jöhet-e műtét, a kezelőorvossal kell megbeszélni, aki pontosan lát minden kórelőzményt, s meg tudja ítélni a beteg jelenlegi állapotát. Ha a kezelést neoadjuváns célúként rögzítették a zárójelentésben, az azt valószínűsíti, hogy műtétet terveznek. A neoadjuváns kezelés ugyanis a műtét előtt adott kezelés, amelynek az a célja, hogy a daganat kisebb legyen, kevésbé kapaszkodjon össze a környezetével, jobbak legyenek az esélyek a műtéti eltávolításra.

A röntgen és CT kép hilusi (tüdőkapui) nyirokcsomó-áttétet adó, jobb felső lebenyben lévő tüdődaganat képét mutatja. A bronchoscopos (hörgőtükrözéses) vizsgálat során is rosszindulatú daganatra jellemző képet láttak. Az Ön által a levélben leírt szövettani lelet viszont nem diagnosztikus értékű, vagyis nem lehet ez alapján szövettanilag alátámasztani a rosszindulatú daganat diagnózisát. Ez a lelet lehet úgynevezett fals-negatív (álnegatív) lelet, nem zárja ki, hogy rosszindulatú daganat legyen a szervezetben.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák

Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top