Tüdőfolt antibiotikumkezelés után (jelige: en)

Az a rövid történetem, hogy vérsüllyedést vettek észre egy rutinvizsgálaton (100/138, ami azóta 41/78) és a tüdőröntgen után azt mondták, hogy ki nem kezelt tüdőgyulladás miatt van egy folt a bal tüdőmön, ami lehet, hogy víz, de lehet, hogy valami hártya ragadt össze. Kaptam 14 napig Augmentin nevű antibiotikumot és aztán újra csináltak filmet, de azt mondták nem sok változott. Az előző filmnél CT-t is csináltak, ami állítólag semmilyen daganatos elváltozást nem mutatott nyaktól térdig. A tünetem csak annyi, hogy ha nagy levegőt veszek, akkor szúró érzés jelentkezik a bal felemen az oldalbordáim között. Se hőemelkedésem nem volt és nincs, sem nem köhögök vagy köpök véreset, nem is fogytam. A kérdésem az lenne, hogy önök szerint mi lehet? Mennyire megbízható a CT eredmény?

Csak a levele alapján nem lehet diagnózist felállítani, s feltételezhető, hogy orvosai is kontroll vizsgálatokat fognak elrendelni, részben laboratóriumi vizsgálatokat, részben képalkotó vagy egyéb vizsgálatokat bizonyos idő elteltével, hogy megállapíthassák, hogyan változik ez a folt a tüdején.

A CT vizsgálat során röntgensugarak segítségével ábrázolják a lágyrészeket, s egy számítógép segítségével hozzák létre a képeket (innen ered a CT név is, ami a computer tomographia rövidítése). A vizsgálatnál a pontosabb ábrázolás érdekében szoktak kontrasztanyagot is adni. Minden diagnosztikus vizsgálatnak van „érzékenysége”, vagyis hogy például mekkora elváltozást tud kimutatni. A képalkotó vizsgálatokon egy egészen apró elváltozás nem mindig vehető észre. Ez nemcsak az elsődleges diagnózis felállításakor van így, hanem például egy daganat áttétjeinek keresésekor is, utóbbi esetben mikrometasztázisoknak nevezik azokat a tumorgócokat, amelyek bár már jelen vannak, ám még kimutathatatlanok. Ezért is fontosak a rendszeres kontrollvizsgálatok, hogy amint diagnosztizálni lehet egy rosszindulatú elváltozást, az a lehető legrövidebb időn belül meg is történjen.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Előzmény:
Felismerni a tüdőrákot

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top