Tüdőgyulladás vagy más? (jelige: tüdő)

Már három hete röntgeneznek, mind a 3 héten szerdán. Holnap megyek megint és már 25 ezer Ft-ba kerültek a gyógyszereim. Azt mondták, hogy a tüdőgyulladásom átment a bal oldalról a jobbra. Én ebben már nem hiszek, mert már több, mint egy hete nincs semmi bajom, nem köhögök. Semmi bajom, tele vagyok energiával. Ha nem tüdőgyulladás, akkor mi lehet az? 16 éves leszek augusztusban.

Levele alapján nem tudjuk megmondani, hogy mi baja, de feltételezhetően a röntgen felvételeken látszik valamilyen kóros elváltozás, amely az eddig alkalmazott antibiotikus kezelések ellenére sem tűnt el onnan, s feltételezhetően ezért hívták vissza kontroll vizsgálatra ismét. Ugyanakkor azért is sor kerülhet kontrollokra, mert például egy tüdőgyulladás röntgenen látható árnyéka elfedhet más betegségeket (amelyek például a hörgőben alakulnak ki, s a tüdőgyulladást fenntartják), s ezek felderítésére is történhetnek az újabb röntgen vizsgálatok.

Leveléből nem derül ki, hogy milyen gyógyszereket kapott, feltételezzük, hogy többek között antibiotikumokat, vagyis bakteriális gyulladás ellen ható készítményeket. Az antibiotikumok betegek által fizetett ára az elmúlt évtizedben, ahogyan Ön is tapasztalja, jelentősen emelkedett, ennek részben az az oka, hogy újabb, a korábbi antibiotikumokra rezisztens kórokozók jelentek meg, amelyek ellen egyre újabb és újabb készítményeket kellett kifejleszteni, s ezek az új antibiotikumok a gyógyszerfejlesztés emelkedő költségei miatt valóban elég drágák. Ugyanakkor az antibiotikus kezelések társadalombiztosítási támogatása is csökkent az elmúlt években, vagyis a biztosító általában százalékosan kevesebbel járul hozzá a készítmények árához.

Az antibiotikumok szedésénél ugyanakkor alapszabály, hogy a tünetek enyhülése, elmúlása után is végig kell azokat szedni, hogy ne erősíthessenek fel a szervezetben esetleg még visszamaradt kórokozókat, amelyek emiatt esetleg ugyancsak rezisztenssé, ellenállóvá válnak a gyógyszerrel szemben.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top