Tüdőgyulladásból tüdőrák? (jelige: 46 éves)

46 éves férfi vagyok, már több éve érzem ha focizok, hogy hamar elfáradok és kapkodom a levegőt. Most 3 hete belázasodtam, fájt a gyomrom, étvágytalan lettem. Mivel a lázam csak pár tized volt, egész héten mentem munkába. A hétvégén elmentem a háziorvosomhoz és megalapította a tüdőgyulladást. Eddig még soha nem volt. Először kaptam CIFRANT antibiotikumot, majd TAVANIC antibiotikumot. Háromszor voltam felvételen.

I. LELET: a bal tüdőbasison női tenyérnyi pneumóniás beszűrődés látható. Egyebekben rad. ép mellkasi szervek.
II.LELET: a bal tüdőbasis beszűrődés kismértékben fellazult, de még nem regrediálódott. További controll javasolt. Egyebekben rad. eltérés nélküli mellkasi szervek.
III. LELET: a bal tüdőbasis korábbi beszűrődésének helyén néhány vastagabb kötegárnyék figyelhető meg, ami callus lehet. Egyebekben rad. ép mellkasi szervek.

KÉRDÉSEIM:
1. A családtagjaim elkaphatták-e, mivel otthon tartózkodtam? (A feleségem, a kisfiam, aki 6 éves.)
2. Ebből tüdőrák lehet-e?
3. Ki lehet-e gyógyulni teljesen?
4. Mivel még most is egyszer-egyszer köhögök, és csak most kezdem ritkán érezni a felszakadást, mit ajánl mit szedjek?

1. A kórokozók által kiváltott (bakteriális, vírusos) tüdőgyulladást ugyanúgy elkaphatják a családtagok mint ez enyhébb felsőlégúti hurutokat vagy náthát, de önmagában ezek a fertőzések általában nem indokolják, hogy a tüdőgyulladásos beteg kórházban legyen. Az gyakran előfordul, hogy a klinikai tünetek (láz, köhögés, köpetürítés, gyengeség) megszűnése után, amikor a tüdőgyulladás klinikailag már lezajlóban lévő képet mutat, a röntgenen még mindig ábrázolódik –  ha csökkenő mértékben is – elváltozás.

2. Egy tüdőgyulladásból nem lehet tüdőrák. Ugyanakkor egy tüdőrák, amely lezárja a hörgő egy részét, okozhat ismétlődő, nehezen gyógyuló tüdőgyulladásokat. Ezért is szoktak a klinikai tünetek lezajlása után is kontroll röntgen felvételeket csinálni.

3. Ki lehet gyógyulni teljesen egy tüdőgyulladásból.

4. Különböző köpetlazítók vannak forgalomban. Konkrét gyógyszert látatlanban természetesen nem ajánlhatunk, ezt az Önt ismételten látó-kontrolláló orvosával beszélheti meg.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőszűrés
Mire jó a tüdőszűrés?
Mi a rákbetegség?
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fertőzhet a tüdőrák?
Fertőző a torokrák?
Fertőz-e a bőrrák?
Fertőző-e a rákbetegség?
Fertőz-e a májáttét?
Fertőző húgyhólyagrák?
Állatról emberre terjedhet a rák?

Top