Tüdőkivizsgálás (jelige: angel)

Anyukámat tüdőszűrésen kiszűrték és visszahívták, ekkor készült Mrtg, hasi, nyaki UH, vérvétel, légzésfunkciós vizsgálat és tbc-re köpet. Minden eredmény negatív volt csak a mrtg nem. Mielőtt tüdőszűrés lett volna, már szedett vagy 4 féle non-steroidot, járt fizikoterápiára, mert fáj a jobb oldalon a lapockája és annak környéke, a tüdején is jobb oldali az elváltozás.

Az igazat megvalva, félünk: már túl vagyunk a hörgőtükrözésen, ahol az orvos a következőt írta: „Endoscopos kép. TE2 eszközzel vizsgálunk. A trachea ép. A bifunkcios carnia aszimmetrikus, de egyértelmű térfoglalásra nem jellemző a kép, inkább alkati eltérés lehet. Egyebekben a belátható hörgők alakilag épek. Kevés mukopurulens váladék. A nyálkahártya ép.”

Az orvos nem tudott szövettanra mintát venni, mert nem volt honnan. Ön szerint mi lehet vele, ez az eredmény jó, vagy ettől függetlenül is lehet baj?

Van még egy dolog: az egyik orvos a jobb felső mediastinunban csecsemőtenyérnyi homogén élesszélű árnyékot, szívárnyékot ír le. A másik pedig az mrtg alapján ezt írta: jobb oldalon a mediastinum szélesebb. Most akkor mi lehet a baj?

Az jó hír, hogy a hörgőtükrözés során nem találtak rosszindulatú daganatra utaló eltérést. Viszont a mediastinumban látható árnyék további kivizsgálása szükséges; ahogyan előző levelében írta, CT vizsgálatot is terveztek – ez megmutathatja, mi okozza az árnyékot a mediastinumban (például nyirokcsomók megnagyobbodása, stb.). A negatív hörgőtükrözéses lelet ellenére is további kivizsgálások indokoltak, hiszen leveléből kiderül, hogy édesanyjának néhány hónapja panaszai vannak.

Kapcsolódó cikk:
Tüdőszűrés

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Árnyék a mellkasban

Top