Tüdőműtét és kemoterápia (jelige: kemoterápia oka)

Érdeklődni szeretnék, hogy a kemoterápiát milyen esetekben alkalmazzák? Úgy értem, lehetséges-e, hogy egy tüdőlebeny eltávolítása után ne alkalmazzák utókezelésként? Illetve, hogy tüdőbetegségnél mi számít korai felismerésnek.

Ezeken kívül meg szeretném kérdezni a véleményét a „Xyotax”-ról, amiről egy internetes cikket olvastam és nem találok róla több anyagot.

Tüdőrák esetében korai felismerésről akkor beszélünk, ha van arra remény, hogy az elvégzett műtéttel daganatmentessé lehet operálni a beteget, és a műtét során sem találnak szétsóródott betegséget a mellkas üregben.

Nem minden esetben történik műtét után úgynevezett adjuváns kezelés, de ezt a konkrét betegség kórtörténetét és a részleteket jobban ismerő kezelőorvossal tisztázhatja.

Az Ön által kérdezett készítmény nem rendelkezik hazánkban (sem) törzskönyvi engedéllyel. Ez egy citosztatikum: a tüdőrák (és több más rák) kezelésében ma is sikerrel használt paclitaxel hatóanyagú készítményhez egy polimert kapcsolnak hozzá. Ez a „paclitaxel poliglumex”, amellyel több klinikai gyógyszervizsgálatot végeztek nem-kissejtes tüdőrákos betegeknél is, elsősorban nőknél.

Ismereteink szerint a készítmény törzskönyvezési kérelmét beadták az amerikai és az európai gyógyszerhatóságokhoz (FDA és EMEA). Ennek a folyamatnak a részleteiről, az esetleges várható törzskönyvezésről és forgalombakerülésről részleteket nem ismerünk.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Súlyos tüdőrák kilátásai
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből villámcsapás
Tüdőrák, végstádium
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top