Tüdőrák, állandó láz (jelige: Szilvia)

Édesanyámnál pár hete derült ki, hogy a jobb hátsó tüdőlebenyen egy 9 cm átmérőjű daganatot találtak (nem kissejtes). Sajnos nem lehet megműteni, mert a hörgők örökös gyulladásban vannak. Lassan egy hónapja 38-39 fokos lázzal is küzd, amit nem tudnak megszüntetni. Kérdéseim: az Algopirin injekció helyett nem lehetne más lázcsillapítóval próbálkozni? Még nincs sehol áttét, ez meddig marad így? A kemoterápiát most a gyenge állapota miatt nem javasolja az orvosa. Mit tehetek édesanyámért?

Édesanyjánál meglehetősen nagy daganatra derült fény, ilyen méretű elváltozásnál már gyakori, hogy a gátorüreg (mediastinum, vagyis a két tüdő közötti terület) nyirokcsomói is áttétesen megnagyobbodnak. Általában emiatt nem lehet annak reményében megoperálni a beteget, hogy daganatmentes állapot legyen elérhető a műtét révén.

A tartós láz lehet úgynevezett tumoros (daganatos) láz is, amelynek tüneti csillapítására jó az a készítmény, amit jelenleg alkalmaznak. Amennyiben a betegnek nem volt korábban gyomorfekélye, vagy nincs más ellenjavallat, az onkológusok meg szokták kísérelni úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlók rendszeres alkalmazását is, így gátolva az elsősorban délután-este jelentkező láz kialakulását, illetve akadályozva legalább azt, hogy ilyen magasra menjen fel a testhőmérséklet.

Oki szempontból a láz csökkenése a daganat méretének csökkentésével párhuzamosan alakulhatna ki, de – mint leveléből kiderül – az onkológus jelenleg édesanyja gyenge általános állapota miatt nem javasolja a kezelés elindítását. A lázcsillapítás mellett fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás (ilyen szempontból is hatásosak a nem szteroid gyulladásgátlók, esetleg más, kicsit erősebb fájdalomcsillapítókkal kiegészítve).

Amennyiben a betegséget fogyás is kíséri, tápszerek alkalmazásától várható ennek javulása, illetve bizonyos tablettában és/vagy szirupban kapható, az onkológiai betegek számára onkológus által felírható gyógyszerkészítmény is bevethető. A pontos kilátásokról, a kezelés esetleges indításának lehetőségéről természetesen az Édesanyja állapotát pontosan ismerő onkológustól kaphat pontosabb tájékoztatást.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nem kissejtes tüdőrák
Nyirokcsomók és góc a tüdőben
Tüdőrák: hirtelen gyors leépülés?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top