Tüdőrák célzott kezelés (jelige:biológiai terápia)

Édesanyám tüdőrákban szenved, a kemo- és sugárterápia után a daganata visszahúzódott, de 3 hónap múlva ismét nagyobbodott. Újra kemoterápiás kezelést kapott, ami viszont nagyon lecsökkentette a fehérvérsejt számokat, és valószínűleg ezt a kezelést nem tudják folytatni.

Tudomásunk szerint áttétek még nem alakultak ki (vizsgálatok alapján). Olvastam arról, hogy van egy célzott biológiai terápia is.

Kérdésem:
– Ez a biológiai terápia megegyezik az önök által leírt molekuláris terápiával?
– Hol végeznek Magyarországon ilyen terápiákat (édesanyámat Kecskeméten kezelik)?
– Írták, hogy a molekuláris terápiának kevesebb mellékhatása lehet. Mégis ennek az eljárásnak milyen mellékhatásai lehetnek?

Valóban van célzott biológiai terápia (célzott terápia, molekuláris terápia), amelyet helyileg előrehaladott vagy áttétes, nem kissejtes tüdőrákban lehet alkalmazni, ha a beteg már részesült megelőzően kemoterápiás kezelésben. Ez az erlotinib terápia.

Azért nevezik ezt a kezelést célzott terápiának, mert az EGFR receptoron (epidermalis növekedési faktor receptor) keresztül fejti ki a hatását. Emiatt a klinikai gyógyzervizsgálatok alapján azoknál a betegeknél, akiknek a daganata EGFR-negatív volt, nem igazolódott túlélési előny. Azoknál a betegeknél, akik soha nem dohányoztak, ennek a készítménynek előnyösebb a hatása. 

A készítménynek a leggyakoribb (a betegek 3/4-ét érintő) mellékhatása a  bőrkiütések jelentkezése, amelyek gyakran akne-jellegű bőrelváltozások (a pattanásos bőrre hasonlít az eltérés). Gyakran jelentkezik hasmenés is ennek a készítménynek az alkalmazásával.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
A tüdőtumor kemoterápiás gátlása
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Előrehaladott tüdőrák
Rosszabbodó tüdőrák
Tüdőrák kemoterápiája

Top