Tüdőrák diagnózisa (jelige: Meggyógyulhat?)

Az édesapám 67 éves és most találtak valami gócot a tüdejében. Leírnám pontosan : a jobb alsó tüdőlebenyben 30-40 mm átmérőjű, illetve itt a felső lebenyben két kisebb góc található. A CT vizsgálat a jobb alsó lebenyben észlelt gócot primer tu-nak minősítette. Emellett MK. oldali tüdőfélben több kisebb kerek góc volt látható.

A kérdésem, hogy ez mit is jelent valójában és mennyire súlyos, illetve gyógyítható-e?

Amennyiben a radiológus – a röntgen képen látható egyéb eltéréseket is figyelembe véve – a 30-40 mm-es átmérőjű gócot primer tumornak véleményezte, akkor elsődleges tüdőrák fennállására lehet következtetni a lelet Ön által adott összegzéséből.

Az ellátási lehetőségeket és a gyógyíthatóságot az befolyásolja, hogy az egyéb gócokat (a tüdő jobb felső lebenyében, illetve minkét oldali tüdőfélben) a CT vizsgálat alapján másodlagos tumornak, azaz áttétnek véleményezték-e? A betegség további kezelhetőségéhez valószínűleg szükség lesz az elváltozásokból vett szövettani/citológiai értékelés eredményére is, esetleg további képalkotó vizsgálatokra, s ezek eredményei alapján tud az onkológus és/vagy a tüdőgyógyász dönteni a további ellátásról.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és esélyek
Tüdőrák: hogyan tovább?
Tüdőrák kemoterápiája

Top