Tüdőrák: dohányzás végstádiumban

Anyukám a tüdőrák végső stádiumában van. Ennek ellenére dohányzik. Mostanában akár napi 10 szálat is elszívott. Véleményem szerint jobban is köhög és zavartabbak is az éjszakái is. Ha teljesen abbahagyja, az megvonási tünetekkel jár? Ha jól esik neki azért rágyújthat egyszer-egyszer vagy nagyon sokat árt még vele ebben a stádiumban is?

Ez az a kérdés, amelyben gyakran megoszlik még az onkológusok véleménye is.

Az utolsó heteit-hónapjait élő betegnél a környezet, a család értelemszerűen arra törekszik, hogy a beteg megkapja azokat a dolgokat, amelyektől jobban érzi magát, amelyek örömet jelentenek számára, és a dohányzás is ezek közé tartozhat. A dohányzás ellen akkor érdemes igazán küzdeni, amikor még azt lehet elérni, hogy a kiskamasz gyerek ne szokjon rá, a fiatal vagy középkorú felnőtt elhagyja, és ne szívja további 10-20-50 évig, több tízszeresére emelve így többféle rákos betegség (tüdőrák, szájüregi rák, gégerák, gyomorrák, hólyagrák, stb.) kockázatát, illetve előidézve az időskori légúti betegségeket.

A másik oldalról a dohányzás még ilyen stádiumú betegnél is ronthatja az egyébként is daganatos, tehát csökkent működésű tüdő légcseréjét, s így az egész szervezet oxigén ellátását, ezáltal lehet közvetlen káros hatása is. Ennek ellenére az onkológiai osztályokon is gyakran látjuk, hogy az a beteg, aki még el tud menni a folyosó végén lévő dohányzóhelyre, az a lehető legtöbbször rágyújt, s a válasz első felében leírtak miatt ezt a nővérek, orvosok ekkor már nem is igyekeznek határozottan megtiltani.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Segítség a rákbetegek családtagjainak
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Ételek, amelyek után nem esik jól a cigaretta
Dohányzás: 19 percenként egy halott
A light cigi is erős méreg

Előzmény:
Tüdőrák: furcsa viselkedés, agyi áttét?
Otthon meghalni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top