Tüdőrák és agyvérzés (jelige: e71)

Édesapámnak április elején megállapították, hogy tüdődaganata van, május 4-én kellett volna tüdőszanatóriumba mennie, de sajnos közben stroke-ja volt. Jelenleg utókezelésen van, de a tüdőszanatórium csak a stroke után 4 héttel veszi be. Ez valóban így működik?

A diagnózis szerint (CT) jobb felső lebeny perifériás tüdőtumora van, bal hilusi illetve mediastinalis metastasisokkal.

Ez mit jelent, milyen kezelést fog kapni, műthető-e, illetve mik az életkilátásai? Sajnos ezekre a kérdésekre még nem kaptunk egy orvostól sem választ, mivel a közbejött stroke miatt nem is látta még más tüdőszakorvos, mint aki a helyi tüdőgondozóban van.

A stroke magyarul agyi történés, amely lehet vérzéses (agyvérzés), okozhatja egy agyterületet ellátó ér elzáródása (trombózisa), amely az érintett terület lágyulásához, elhalásához vezet. Általában a stroke-ot követően 4 hétig újabb kezelést – az Ön édesapja esetében onkológiai kezelést – nem szoktak indítani. Ennek oka részben a friss agyi „sérülés”, részben a beteg rehabilitációja.

A további teendők meghatározásában az onkológus vagy a tüdőgyógyász lehet segítségükre ott, ahová az édesapját beutalták. Amennyiben a stroke miatti rehabilitációja elhúzódik, a leletekkel esetleg megpróbálhat konzíliumot kérni annak az osztálynak a vezetőjétől, ahova édesapját beutalták, hogy milyen onkológiai kezelés  (műtét, sugárkezelés, kemoterápia) jöhet szóba a daganatos betegség jelenleg ismert kiterjedése alapján.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Részletes leírás a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák esélyei
Tüdőrák kemoterápiája
Fertőző-e a rákbetegség?
Tüdőrák: hogyan tovább?
Tüdőrák, utolsó hónapok

Top