Tüdőrák és csigolyafájdalom (jelige: szenvedés)

Édesanyámnak februárban kezdődtek panaszai, hátfájással. Gyógyszeresen kezelték 1 hónapig, utána kezdődött a fizikoterápia, elektromos kezelés. Eközben jött a tüdőszűrés, amin mint minden évben, rendesen megjelent! Rá 2 hétre jött az értesítő, hogy meg kell jelennie a tüdőgondozóban. Innen elkezdődött a pokol.

Drasztikus vizsgálatok, szívtelen orvosok, pár nap és megtudtuk, hogy a jobb csúcsban 4 cm-es, mellkasfallal összekapaszkodó daganata van. Aznap tűbiopszia. Eredménye:adenosquamosus carcinoma. Teljes test szcintigráfia negatív. A műtétre vártunk, erre a mellkassebész a CT alapján csigolyaérintettséget látott, arra kért minket, menjünk vissza a leletező orvoshoz, és írjon valamit a csigolyákról! Írt is, mégpedig azt, hogy csigolyaérintettség van. Ez is érdekes: egy héttel előtte ezt miért nem írta le? Ennyire mindegy, mert „így is, úgy is” rákos!?

A fájdalom állandó és szörnyű. Egy adag kemoterápián túl vagyunk, a nagy fájdalomra való tekintettel sugarazzák, de itt van a gond: 50GY-t kap 25 alkalommal. Eddig 3-t kapott és olyan fájdalma van most a bal oldalán, hogy nem tud ülni, állni, csak feküdni, de az sem mindegy hogyan fekszik.

Lehet-e a most jelentkező ellenoldali fájdalom a sugárkezelés miatt? 49 éves, még olyan fiatal. És tehetetlen vagyok, ez szörnyű! Az onkológus azt mondja, hogy nincs csontáttét. Erre a sugárterápiás csontáttétre akar gyógyszert adni, mivel a daganat eszi a csontot. Ilyenkor mi az igaz?

Arra is gondoltam, nincs-e rá lehetőség az országban valahol, hogy megoperálnák a tüdejét és a csigolyáját egyszerre, majd az érintett csigolya helyére implantátumot tenni?

Kérem segítsenek! Ha tudnak ehhez hasonló esetről és kimeneteléről, írják meg, mert édesanyámmal együtt én is tönkremegyek. Annyira segítenék, ha tudnám a helyes és jó megoldást. Már most annyira szenved, mintha végstádiumba lenne. Mi lesz később??

Feltételezzük, hogy a teljes test szcintigráfián teljes test csontszcintigráfiát ért, amelynek a negativitása azt jelenti, hogy  nem ábrázolódtak a tüdőrákban sajnos gyakran előforduló csontáttétekre jellemző, izotópot halmozó gócok.

Az ellenoldali gerincfájdalmat nem magyarázzák az Ön által leírtak. Ezek megjelenését jelezzék az édesanyját jelenleg kezelő sugárterapeutának.

Édesanyja jelen állapotában mindenképpen fontos lenne a megfelelő fájdalomcsillapítás, az, hogy a beteg bevegye az orvos által javasolt gyógyszereket, illetve amennyiben ezek nem csillapítják megfelelően a fájdalmat, jelezze ezt orvosának, s ismételt kölcsönös megbeszélések alapján emeljék a fájdalomcsillapítók dózisát, vagy válasszanak hatékonyabb készítményt. Ebben mind az onkológus, mind a sugárterapeuta (akinek jelenleg a kezelése alatt áll) segíthet, de a háziorvos is rendelhet az ediginél erősebb készítményeket.

A tartósan beállított fájdalomcsillapítás mellett is jelentkezhetnek úgynevezett áttörő fájdalmak, amikor szükség szerint szedett, gyorsan felszívó tablettás készítmények (általában tramadol, de akár gyors felszívódású morfin tabletta) segíthet a fájdalom csillapításában, emellett injekciók is rendelkezésre állnak.

Elvben egy áttétes csigolya helyére lehet implantátumot tenni,  ilyen műtéteket ortopédsebészeti osztályokon, illetve gerincsebészeti központban végezhetnek, azonban itt ha jól értjük, az elsődleges daganat terjed rá közvetlenül a csigolyára, s a tüdődaganat műtéti eltávolítását a tüdősebész nem tartotta kivitelezhetőnek. Mivel a kérdés megválaszolására csak a beteg vizsgálata, a CT képek (esetleg kiegészítő képalkotó viszgálatok) részletes ismerete alapján van lehetőség, keresse fel ismét a tüdősebészt és beszéljék át a lehetőséget (esetleg javasoljuk, hogy kérjen másodvéleményt egy másik sebész szakembertől).

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőoperáció
Fájdalomcsillapítás
Csontáttétek a daganatos betegségben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek a gerincen
Rosszabbodó tüdőrák
Áttétes tüdőrák esélyei
Sugárterápia mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás és morfium

Top