Tüdőrák és csontrák gyógyítása

Édesanyám tüdő- és csontrákban szenved, már túl van 2 kemoterápián, jövő héten jön a 3. és mellette csonterősítő infúziót is kap. Eddig nagyon köhögött és fájt mindene, de már az 1. után jobb lett neki, és most már nem is fáj semmije.

Arra lennék kíváncsi, vajon még hány kemoterápia várhat rá és a kemoterápia után lesz-e valamilyen utókezelés? Mennyi időbe telhet mire mindenféle kezelést befejeznek rajta? Van esély rá, hogy nyárig megszűnnek a kezelések, ha ilyen jól javul?

Feltételezzük, hogy édesanyja csontáttéteket adó tüdőrákban szenved. Az alkalmazott kemoterápiás kezelés célja ilyen esetben a daganatsejtek osztódásának gátlása, ezáltal a daganatos gócok méretének csökkentése, illetve a gócok méretének stabilizálása.

Azt, hogy a kemoterápia mennyire hatékony, és hogyan változnak a daganatos gócok, a kontroll képalkotó (pl. CT) vizsgálatok segítenek eldönteni, s ugyancsak ezek alapján lehet dönteni arról, hogy a megkezdett kezelés folytatására van-e szükség vagy újabb fajta kemoterápiás kezelésre. A kezelés hatására javulhat a beteg általános állapota, csökkenhetnek a kínzó tünetei is.

A „csonterősítő” infúzió célja általában a csontáttétek terjedésének lassítása, illetve az úgynevezett „csontrendszeri események” (például csonttörések, csigolya összeroppanás) előfordulásának gátlása, késleltetése.

Lehet, hogy édesanyjának tartós kezelésre van szüksége ahhoz, hogy állapota fennmaradjon, illetve ne romoljon, ezért kérdéseit érdemes a kemoterápiás kezeléseket adó onkológussal, tüdőgyógyásszal átbeszélnie.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes tüdőrák
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrákban időt nyerni
Áttétes tüdőrák panaszai
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőműtét és kemoterápia
Súlyos tüdőrák kilátásai
Reménytelen tüdőrák?
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Csontáttétek ellátása
Elkeseredett tüdőrákos nő

Top