Tüdőrák és érgátló terápia

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy Magyarországon hol lehet hozzájutni azokhoz az új rákgyógyszerekhez, melyek a tüdőrákot nem kemoterápiás úton, hanem az érképződésében gátolják.

Az anyukám részére lenne, őt jelenleg az Uzsoki utcai kórházban kezelik, pl. az ottani kezelőorvos fel tudja neki ezt írni?

Tüdőrákban az érgátló terápia kemoterápiával együtt adható. Infúzióban alkalmazzák, kemoterápiás infúzió együttes adása mellett, úgynevezett első vonalbeli kezelésnél, nem-kissejtes, helyileg kiterjedt vagy áttétes tüdőráknál. Az első vonalbeli kezelés azt jelenti, hogy a beteg még nem kapott korábban kemoterápiát.

Van egy másik úgynevezett célzott terápia (target terápia) is, amelyet szintén nem-kissejtes tüdőrákban lehet bizonyos betegeknél alkalmazni, szintén kiterjedt, vagy áttétes esetben. Ezt a tablettás kezelést akkor lehet adni, ha a beteg már kapott korábban más kemoterápiás kezelést.

Mind a két készítmény hozzáférhető az onkológiai centrumokban, így azon a helyen is, ahol családtagját jelenleg kezelik.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Elsorvasztják a daganatok érhálózatát
Rákellenes terápia lett az év gyógyszere
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Méltányosságból finanszírozott kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szétterjedt tüdőrák
Tüdőrák: furcsa viselkedés, agyi áttét?
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Reménytelen tüdőrák?
Kissejtes tüdőrák

Top