Tüdőrák és kezelése, mértéktelen dohányzás

A barátom édesanyjánál idén tavasszal diagnosztizálták a tüdőrákot. A pontos diagnózist sajnos nem ismerem, de annyit tudok, hogy egy kb. 10-12 cm átmérőjű daganatot találtak nála a mellkasának jobb felső részén, valamint áttéteket a légcsövén. A nagyobb daganat műtéti eltávolítását az erek állapota miatt a sebész nem vállalta, a kezelőorvos chemoterápia és sugárkezelés megkezdését javasolta, amit el is kezdtek. Az első chemo után jött a sugárterápia, azután az újabb chemoterápiás kezelés, ami jelenleg is tart.

Sajnos a barátom édesanyja a kezelések mellett napi 3 doboz cigarettát elszív és rendszeresen elég alantas szintre le is issza magát. Utóbbi nem csak a betegsége miatt alakult így, már a betegség felfedezése előtt is – mondhatni egész életében – alkoholfüggő volt.

Az alkoholos befolyásoltság alatt az említett mama igencsak agresszívvé és elviselhetetlenné válik és sajnos a tettlegességig történő elfajulás veszélye is fennáll. Emellett az általános állapota a kezelőorvosa szerint kielégítő. Persze ő szerintem az erőteljes köhögésről, ami éjjel-nappal szinte folyamatos és szünet nélküli, az állandó hőemelkedésről, valamint az egyre gyakoribb emlékezetkiesésről (akár egy napon belül, vagy akár 5-10 percen belül: gondolok itt arra, hogy nem emlékszik arra, hogy mit mondott tegnap, vagy akár 5-10 perccel korábban, sőt tagadja is), az alkoholfüggőségről semmit nem tud.

Sajnos a fent említett dolgok miatt nem tudunk és nem is merünk felelősséget vállalni a tetteiért és a viselkedéséért. Ráadásul valami kuruzsló rengeteg gyógyszert, teát, egyéb készítményeket beszél rá, hogy azok segítik a gyógyulását, viszont ezek szedéséről a kezelőorvosával nem egyeztetett.

Sajnos mi a helyzetet kezelni nem tudjuk, a mama minden segítséget, támogatást elutasít és ellene irányuló támadásnak vesz. Az egész szituáció a mi idegeinket is kikészíti és már a munkahelyünk elvesztése is súlyosan ott lebeg a fejünk felett. Többfelé érdeklődtünk, mit lehet tenni, de semmi olyan megoldást nem találtunk, ami mindenkinek megfelelő lenne.

Kérem, a fent leírtak alapján adjanak tanácsot, mit tegyünk? Mondja meg valaki, hogy mi várható?

Barátja édesanyja daganatáról azt véleményezték az onkológusok és a sebészek, hogy műtétileg már nem távolítható el. A jelenleg alkalmazott sugárkezelésnek és kemoterápiának az a célja, hogy egyrészt pusztítsa a ráksejteket, másrészt lassítsa azok szaporodását, s így késleltesse a rákos folyamat rosszabbodását.

A köhögés mind a daganattal, mind a hosszú évek dohányzása kapcsán kialakult krónikus hörghuruttal is kapcsolatban állhat. Általában ilyen esetben nem köptetőt adnak, hanem olyan köhögéscsillapítót, amely elnyomja az ingerköhögést (ez lehet kodeint tartalmazó vagy kodeint nem tartalmazó készítmény).

A hőemelkedések lehetnek az előrehaladott rákbetegség tünetei, erről érdemes beszámolni a kezelőorvosnak, mert ő tudja megmondani mivel állhat kapcsolatban, s hogy milyen kezelést igényel.

Amennyiben korábban nem voltak emlékezetkiesések, s ahogyan írja, ezek egyre gyakoribbakká válnak, erről is tájékoztatni kell a kezelőorvost, mert ennek hátterében is többféle ok állhat, többek között agyi keringési zavar, esetleg agyi áttét, amelyek szintén mind kezelést igényel(het)nek. Sajnos az alkoholfüggőség ebben az esetben nemcsak az emberi kapcsolatokat rongálja, de bizonyos mértéken túl akadályozhatja az onkológiai kezelést is.

Barátja édesanyjának az onkológus mellett pszichiáter, pszichológus segítségére is szüksége lenne. Azt gondoljuk, egy józan pillanatában átbeszélhetnék vele a helyzetet, azokat a terheket, amit a helyzet jelent az Önök számára és a kilátásokat, ha a beteg magatartásán és az őt körülvevő segítő családtagokkal való feszült kapcsolatán nem tudnak változtatni.

Gyakran nagyon nehéz a beteghez közelállóknak. Hiába tennének meg mindent beteg családtagjukért, a betegséget megelőző és a betegség kapcsán kialakuló érzelmi problémák, torzulások kilátástalan helyzetet teremthetnek. Javasoljuk konzultáljanak pszichológussal, pszichiáterrel a helyzet rendezése, javítása érdekében.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Észrevenni azt, ami a betegnek fontos
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
A light cigi is erős méreg
Dohányzás: 19 percenként egy halott

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellkasvizsgálat eredménye
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből villámcsapás
Tüdőrák, végstádium
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top