Tüdőrák és májdaganat (jelige: Segítség!)

A feleségemnek tüdő és májrákja van, fulladásos problémái vannak. A májában végzik a vénán keresztüli gyógyszeres kezelést. Sajnos elég nehezen viseli, ezért kórházba vitték. Az orvos azt mondta, hogy hónapjai vannak, de igazából semmilyen vizsgálatot nem csinált most.

A kérésem, kérdésem az lenne, hogy a legjobb szakorvos nevét és elérhetőségét meg tudnák-e adni, aki tudna esetleg nekünk segíteni!?

Olyan, hogy „legjobb szakorvos”  szerintünk sajnos nem létezik. Az onkológián belül is vannak, akik bizonyos területtel kiemelten foglalkoznak, s ahol egy adott betegséggel egy arra specializálódott munkacsoport foglalkozik, ott többeknek van az átlag onkológushoz képest kiemelkedő tapasztalata, szakirodalmi olvasottsága egy adott betegségtípus tekintetében.

Leveléből nem derül ki, hogy az elsődleges betegség, ami az áttétet adja a másik szervbe, az a tüdőrák, a májrák, esetleg valamilyen más daganat. Az egyik betegcsoport kezelésében az onkológus-tüdőgyógyászoknak van nagy tapasztalata, ugyanakkor amennyiben máj eredetű a rosszindulatú betegség, akkor a gyomor- és bélrendszeri daganatokkal kifejezettebben foglalkozó onológusok, onkológiai centrumok nyújthatnak Önöknek segítséget, kaphatnak tőlük a felesége betegségének vonatkozásában úgynevezett másodvéleményt.

Ugyanakkor vannak olyan esetek és helyzetek is, amikor nincs szükség a kiemelkedő szakmai tudásra: az előrehaladott stádiumban lévő, élete utolsó hónapjait élő daganatos beteg megfelelő tüneti ellátását kell biztosítani, azaz a megfelelő fájdalomcsillapítást, táplálást, fulladó betegnél a kórházi vagy otthoni oxigénellátást. Ebben szinte bármilyen, némi onkológiai tapasztalattal rendelkező orvos segíthet Önöknek, aki kellő figyelemmel fordul a beteg felé.

Vannak olyan osztályok, illetve ápoló szolgálatok, amelyek hospice-szellemű ápolási lehetőségeket kínálnak, ahol nem a beteg gyógyítása, hanem tüneteinek enyhítése, az aktuális állapotban elérhető legjobb életminőség biztosítása a cél, amihez az egészségügyi dolgozók és a család együttműködése szükséges.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Májrák
Fájdalomcsillapítás
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes daganatok esélyei
Tüdőrák csontáttétekkel
Májáttétes tüdőrák
Tüdőrákos beteg fájdalmai
Tüdőrák kemoterápiája

Top