Tüdőrák és nyelőcsőszűkület 2. (jelige: lara)

Köszönöm korábbi válaszukat. A mi gondunk, hogy nem igazán jó az orvos-beteg kommunikáció. Tavaly novemberben volt az utolsó sugár, idén januárban az utolsó kemo. Ez egy kissejtes tüdődaganat, állítólag időben mentünk. Lehet időben menni?

Volt tükrözés, ahol annyit mondtak: nyelőcsőszűkület alakult ki, egyen Anyu pépeset. Felírtak egy szemes gyógyszert és vízben oldodó port, sajnos nem tudom a nevét. Csak nem tudjuk, hogy meddig várjunk. Anyu január óta nem evett egy jót. Tudom, örüljünk annak, hogy most is jól van. Az áprilisi ct teljesen negatív, csak jó lenne tudni, hogy rendbe jöhet-e ez a dolog, s ha igen, mikorra?

Az utolsó sugárkezelés óta eltelt több mint fél év arra utal, hogy nem a sugárkezeléssel összefüggő nyelőcsőgyulladásról van szó, hanem inkább valamilyen hegesedés okozhatja a nyelési zavart. Ez esetben kisebb az esélye, hogy rendbejöjjön. Amennyiben rosszabodik, feltételezhetően ismételt tükrözést javasolnak, amennyiben változatlan mértékben áll fenn, akkor pépes ételek, receptre írható tápszerek, ugyancsak vényre kapható, ételekbe keverhető, magas kalória- és fehérjetartalmú porok fogyasztása segíthet abban, hogy ne csökkenjen az édesanyja testsúlya. Emellett az alapbetegség (kissejtes tüdődaganat) kiújulási hajlama miatt a nyelészavartól függetlenül is fontos a további rendszeres onkológiai kontroll.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrákok: kis és nem kis sejtes daganatok
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és nyelőcsőszűkület
Tüdőrák és agyvérzés
Tüdőrák kemoterápiája
Fertőző-e a rákbetegség?
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top