Tüdőrák fájdalmas kemoterápiája (jelige: kazsuzsi)

Édesapámnál 4 évvel ezelőtt nem kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak. A műtét után semmilyen kezelést nem kapott. 1 éve az egyik mellékvesén áttét képződött, amit szintén megműtöttek, utána kemoterápiát kapott. Ennek ellenére a daganat az eltávolított mellékvese helyén újra kialakult.

Körülbelül két hete kezdte el szedni a Tarceva gyógyszert, amitől hasmenése van és pár napja az egész arca és felsőteste gennyes pattanásokkal lett tele. A hasmenés tolerálható, de a kiütések fájdalmasak és kellemetlenek. Kérdésem, hogy mikor múlnak el, illetve van-e bármilyen kezelés a kiütésekre? Szeretném továbbá tudni, hogy ilyen esetben milyen más terápiát vagy gyógyszeres kezelést szoktak alkalmazni?

Édesapám egyébként jó általános állapotban van, dolgozik és a kedélye is jó, bár most ezek a mellékhatások eléggé elkeserítik.

Feltételezhetően édesapja négy évvel ezelőtt azért nem kapott a műtét után kezelést, mert korai stádiumban volt a daganata. Azonban a betegség alattomos, és ha hosszabb idő elteltével is, de szétszóródott a betegség a szervezetében.

Az Ön által említett gyógyszert helyileg előrehaladott vagy áttétes, nem kissejtes tüdőrákban lehet alkalmazni, egyike a modern, úgynevezett célzott terápiák egyikének, tipikus mellékhatása a bőrtünetek jelentkezése. A tapasztalatok alapján ezek a bőrtünetek néhány heti kezelés után enyhülnek. A nagyon begyulladt bőr puhító kenőccsel, bizonyos antibiotikumot is tartalmazó készítményekkel helyileg kezelhető, kifejezetten gyulladt állapotú bőr mellett tablettás antibiotikumos kezelést is szoktak alkalmazni. Tehát azt a javasolhatjuk, hogy a panaszokkal forduljon édesapja az őt kezelő onkológushoz.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdődiagnózis
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák

Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top