Tüdőrák: furcsa viselkedés, agyi áttét?

Anyukám tüdőrákos beteg. A végstádiumban van. Egy kemót kapott, de többet nem fog. Nem bírja fizikailag, 44 kg. Az orvosok már többször is csak pár napot jósoltak neki, de ennek ellenére 2 hete jobban lett. Annyira, hogy ki tud menni wc-re, a konyhába, amire az elmúlt hónapokban már nem volt példa. Tehát most fizikailag jól van, viszont szellemileg egyre inkább épül le. Néha furcsán viselkedik, butaságokat beszél. Állandóan piszkálódik, elégedetlenkedik. Mindig kritizál és semmi sem jó neki. Elmélázik magában, olyan zavarosak egyes megnyilvánulásai. Ez természetes a betegség lefolyása alatt? Ez a szellemi állapot csak rosszabbodni fog? Önmagára vagy rám (én ápolom) is veszélyes lehet? Ezt a viselkedést nekem, hogyan kell tolerálnom? Egyre nehezebben viselem, nagyon kiborító óriási türelmet követel tőlem.

A tünetek alapján távolból, látatlanban nem lehet biztosan megállapítani, hogy agyi áttétről van-e szó, vagy esetleg a tüdőrák és az általános legyengülés (esetleg vérszegénység) okozta rosszabb agyi oxigénellátásról, vagy valami másról. Az édesanyját kezelő, ismerő orvos többet megállapíthat a tünetekből, esetleges laboreredményekből, illetve eldöntheti, hogy a beteg jelenlegi állapotában – egy esetleg agyi CT-vel felfedezett agyi áttét esetén – kivitelezhető-e agyi műtét vagy sugárkezelés, (javul-e a beteg életminősége ezektől a beavatkozásoktól), vagy esetleg más kezelésre van-e szükség.

A zavart beteg jelenthet veszélyt önmagára (például ha felügyelet nélkül marad) vagy környezete számára, például mert megpróbálja csinálni azokat a dolgokat, amelyeket már nem bír, de nem látja be, hogy nem bírja (például a székre felállva valamit levenni a szekrény tetejéről vagy ott felejti az ételt a tűzhelyen, stb.). Amennyiben kiderül, mi okozza ezt az időszakos zavartságot, illetve személyiségváltozást, akkor esetleg lehet adni olyan kezelést, gyógyszereket, amelyek mérsékelik a tüneteket, vagy nyugtatják a beteget.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok, agyi áttétek
Fájdalomcsillapítás
Segítség a rákbetegek családtagjainak
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás

Előzmény:
Otthon meghalni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák végstádium
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top