Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés? (jelige: Kari)

Nagybátyámnál kb. 3 éve állapítottak meg tüdőrákot (kissejtes). Többszörös kemoterápián és sugárkezelésen van túl. Minden kezelés után erőre kapott, jobban lett. Majd ősszel elkezdett dagadni a feje, arca. Medrolt kapott, amit később emiatt leállítottak, ill. az érsebészeten a nyaki eret tágították (kb. 1 hónapja), azóta ezek a panaszok megszűntek. Viszont február óta sokszor volt lázas, akár hetekig is. Majd kiderült, hogy a nyirokcsomókban is van daganat, az nyomta a nyaki ereket, így nem jutott kellő vér és oxigén az agyba.

Aztán megállapították, hogy van a hasüregben, a hasfalához tapadva egy daganat, ill. a húgyhólyag mögött is. Napokig nem tud wc-re menni, most már a pisilés is nehézkes. Fájdalmai vannak. Fájnak a lábai, a hasa görcsöl. Februártól romlott le ennyire az állapota.

Hihetetlen gyengeség van rajta, nem eszik, hogy ne fájjon a hasa. Múlt héten megállapították, hogy vérszegény, ezért vasárnap (06.15-én) kapott vért, amitől sokkal jobban lett, a kedve is jobb volt, nem voltak fájdalmai, nem volt olyan hihetetlenül fáradt.

Kedden (06.17.) viszont újra kezdődtek a fájdalmai (bevittük a János Kórházba), és kissé zavart volt, olyan, mint aki szórakozott, többször visszakérdezett dolgokra. Ilyen eddig még nem volt. Ma pedig (06.19.) már annyira zavart a tudata, hogy ez már lényegesen több, mint a szórakozottság. Össze-vissza mászkál a kórházban, eltéved, nem tud aludni. Ma a CT megállapította, hogy két daganat is van az agyban, emiatt átkerül még ma az idegsebészetre, az Amerikai útra.

Minden olyan hihetetlenül gyorsan történik. Gyakorlatilag 4 nap alatt a teljesen tiszta tudatú 49 éves nagybátyámból egy gyámolításra, egész napi felügyeletre szoruló kisgyerek lett. Vajon mennyire van tisztában ebben a tudatállapotban a helyzetének súlyosságával és mennyi idő van még hátra? Létezik olyan csoda, hogy amiben még hinni lehet, hogy ebből felépül?

Az ez év során jelentkező panaszok, újabb daganatok azt jelentik, hogy aktív, azaz terjed a rosszindulatú betegség. Erre utal a gyakori lázas állapot (feltételezhetően úgynevezett tumoros láz), valamint a szervezet különböző helyein megjelenő daganatok.

A tüdőrákoknál sajnos nagyon gyakori, hogy agyi áttét keletkezik, s ilyenkor a csontos térben, tehát a zárt koponyán belül megjelenő, egyre növekvő góc fokozódó idegrendszeri tüneteket okoz. Gyakran az agyi áttétek körül vizenyő (ödéma) is jelentkezik. Amennyiben az a koponyáról készült képalkotó vizsgálaton (CT, MR) is ábrázolódik, úgynevezett dehidráló (vízelvonó) kezelést kezdenek az orvosok,  többféle szer alkalmazásával, infúzióban vagy szájon át bevitt készítmények formájában.

Amennyiben idegsebészetileg van lehetőség az agyi daganat eltávolítására, ezt meg lehet kísérelni. Az ilyen műtétről történő döntést befolyásolja a koponyán belüli daganatos gócok száma, mérete, elhelyezkedése, valamint az is, hogy a beteg rosszindulatú alapbetegsége mennyire aktív, sok szervben keletkezett-e már áttét, s milyen túlélés várható egy esetlegesen sikeres agyi műtét esetén.

Az agyi áttétek kezelésének másik módja a koponyai sugárkezelés, amelyet legtöbbször WBRT (whole brain radio therapy) formájában alkalmaznak, vagyis a teljes koponya sugárkezelése történik. Ezt azért tartják szükségesnek, mert gyakori, hogy a CT-n vagy az MR-en látható nagyobb gócok mellett nem látható kicsiny gócok is kialakultak már.

Azt nehéz megmondani, hogy mennyi idő van hátra, hiszen ez függ az alkalmazható beavatkozásoktól, kezelésektől, attól, hogy azokra miként reagál a beteg, továbbá az alapbetegség a szervezet más részeiben okoz-e jelentős működészavart. Azt, hogy egy esetleg hullámzóan zavart beteg bizonyos időpillanatokban mennyire van tisztában az állapota súlyosságával, szintén nehéz megmondani, hiszen az állapot megítélését nemcsak az agyi működészavar, a zavartság befolyásolhatja, hanem az is, hogy pszichésen nagyon nehéz szembenézni azzal, hogy a betegség az agyat is megtámadta.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok
Fájdalomcsillapítás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csontáttétek a daganatos betegségben
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top