Tüdőrák: hogyan tovább? (jelige: Nagy a baj)

Közeli rokonomnál (77 éves) tüdőrákot állapítottak meg. A háziorvos szerint műtétet kellene megbeszélni, onkológus maximum kemoterápiát javasol, tüdőgyógyász (Mátraháza) egyiket sem javasolja a beteg gyenge általános állapota miatt.

Pillanatnyilag a fizikai panasz főleg éjszaka a fulladás és gyengeség. Érdemes-e belevágni a kemoterápiába? Miért nem jöhet szóba sugárterápia? A CT vizsgálat a bal tüdőn állapított meg áttéteket, a jobb tüdő relatíve jó. Rokonom nem szívesen vállalná sem a műtétet, sem a kemoterápiát. Mit javasolnak? A háziorvos szerint valamilyen kezelés nélkül 6 hónapja van még. Mit tegyünk?

Valószínűleg az onkológus azért nem javasolt műtétet, mert az áttéteket nem lehet műtétileg eltávolítani. A leírtak alapján sugárkezelésre azért nincs lehetőség, mert a tüdőben több gócban jelen van a daganat, tehát nem lehet egy adott helyen ható kezelést adni. Ha csak az elsődleges daganat lenne a tüdőben áttétek nélkül, akkor ennek a gócnak és az esetlegesen megnagyobbodott gátorüregi (mediasztinális) nyirokcsomóknak a sugárkezelése megoldható lenne.

Amikor egy rákos betegség több helyen jelentkezik a szervezetben, akkor a kemoterápia az a módszer, amivel egyszerre több helyen lehet a szervezetben daganatgátló hatást elérni, ezért javasolta ezt az onkológus.

Természetesen a beteg gyenge általános állapota korlátja lehet a kezelésnek (nem biztos, hogy „bírja” a beteg a kezelést), ez a beteg vizsgálatát és egyéni mérlegelést igényel. A fulladás valószínűsíthetően a tüdő többgócú daganatos folyamatával függ össze, de jelentős vérszegénység is okozhat például nehézlégzést. Amennyiben valószínűsíthetően a daganat okozza a fulladást és a kemoterápia esetleg képes elérni azt, hogy a daganatos gócok mérete csökkenjen, akkor a fulladás is mérséklődhet.

A terápia megválasztásában az orvos, az onkológus vagy a sugárterapeuta csak javaslatot tehet, a döntést, hogy beleegyezik-e a felajánlott kezelésbe, a beteg hozhatja meg, amely előtt kérhet részletes felvilágosítást orvosától a kezelési lehetőségekről, s a túlélési kilátásokról.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top