Tüdőrák, kemoterápia és halál (jelige: őszinteség)

Édesapámnál januárban tüdőrákot diagnosztizáltak, mely áttéteket képzett a májon. Hat kemoterápiás kezelést írtak neki elő, de a negyedik után elromlott a vérképe, így átmenetileg szüneteltették a kezelést. A szünet alatt a rákos sejtek robbanásszerűen szétterjedtek a testében. Egy hét alatt teljesen leépült és meghalt.

Kérdésem arra irányulna, hogy a hatodik kemoterápia után is ez történt volna? Áttétes betegeken segít-e a kemoterápia vagy csak rövid idővel megnöveli az életbenmaradást?

Valószínűsíthetően egy eleve is agresszív, gyorsan növekvő daganatról lehetett szó az édesapja esetében, ha a kemoterápiás szünetben ilyen gyors rosszabbodás következett be. Leveléből nem derül ki, hogy az első négy kezelés idején sor került-e valamilyen képalkotó kontroll vizsgálatra, ami előre jelezhette volna az áttétek növekedését, terjedését.

A kemoterápiás kezelések a gyorsan osztódó sejtekre hatnak, köztük a ráksejtekre is, amelyek éppen a gyors osztódási és növekedési hajlamuk miatt érzékenyebbek ezekre a kemoterápiás szerekre, mint a normális szövetek.

Amennyiben a kemoterápia osztódást gátló hatása megszűnik, az addig méretükben csökkenő vagy stagnáló gócok ismét növekedésnek indulhatnak. Ez  bekövetkezhet a negyedik és a hatodik kezelés után is, de akár korábban is, ha a daganatos gócokban lévő ráksejtek zöme érzéketlennné válik az adott kemoterápiás készítményre vagy kezelési kombinációra. Ekkor újabb kemoterápiás készítmények alkalmazása vezethet ismét a betegség átmeneti visszaszorításához.

Áttétes betegeknél a kemoterápia megnövelheti a gócok számbeli vagy méretbeli növekedéséig (az úgynevezett progresszióig) eltelt időt, és növelheti a teljes túlélési időt is, a rosszindulatú betegségek jelentős részében azonban nem képes teljes gyógyulást eredményezni.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Előrehaladott tüdőrák
Sokszoros áttétek
Rosszabbodó tüdőrák
Tüdőrák kemoterápiája

Top