Tüdőrák: kezelés előtti fogamzás? (jelige: Remény)

Azt szeretném megkérdezni, hogy barátom tüdőrákos, áttét nélkül, viszont nem műthető, a kezelés megkezdése előtt szeretnénk gyereket, mik az esélyek és a veszélyek, illetve mi a legkésőbbi időpont, amikor el kell kezdenie a kezelést?

Amennyiben a tüdőrák nem műthető, ez azt jelenti valószínűleg, hogy a tumor az elhelyezkedése miatt nem távolítható el és/vagy szét van terjedve a szervezetben, emiatt a műtét már nem hozhat gyógyulást. Mivel levelében azt írja, hogy nincs áttét, valószínűleg helyileg kiterjedt betegségről van szó (például a környezetében lévő fontos szervekkel összekapaszkodó daganatról). Ahogyan Ön is valószínűleg tudja, a kemoterápiás szerek (illetve célzott terápiás készítmények) mellett nem javasolt a gyermeknemzés, mert ezek a szerek károsíthatják a hímivarsejteket, igaz szerencsére ez nem minden kezelés alatt fogant gyermeknél okoz problémát, de a kockázat fennáll.

Levele alapján a szóba jöhető kezelések valószínűleg úgynevezett palliatív onkológiai kezelések. Ezek ugyan némileg halaszthatóak (hiszen nem a teljes gyógyulás esélye forog kockán), de a későbbi megkezdésük miatt a rák előrehaladottabb állapotba kerülhet (például áttétek képződhetnek különböző szervekben) abban az időszakban, amikor nem történik kezelés, s ez rontja a barátja várható túlélési idejét (rövidülhet a várható túlélési idő). Tekintettel arra, hogy az előrehaladott tüdőrák gyakran agresszív betegség, nagy kockázata van annak, hogy az esetleg megfogant gyermek gondozásában, nevelésében az édesapa nem tud sokáig részt venni…

Rövid levele alapján is sejthető, hogy sok szempontot kell mérlegelniük. Hasznos lenne, ha beszélnének a barátja kezelőorvosával, onkológusával, esetleg háziorvosával, hogy tájékozottan s felelősen hozhassanak döntést a jövőről.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Rákgyógyítás: jöhet élet a rák után?
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Örökölhető a rák? Örökségből ritkán lesz daganat
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Kockázatos csodaszerek: drágán árult remények

Korábbi kérdések és válaszok a gyermekvállalásól
:
Fogamzás, gyermeknemzés leukémiás betegként
Sugárkezelés és gyermeknemzés
Célzott kobalt sugárkezelés és gyermeknemzés
Sugárkezelés és gyermekvállalás
Gyermekvállalás sugárkezelés után
Gyermeknemzés vagy spermabank

Kemoterápia utáni gyermekvállalás
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Leukémia és gyermeknemzés
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után

Top