Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?

Anyukám 2 hónapja beállt egy olyan állapotra, miszerint ki tud botorkálni wc-re és a konyhába, nem magatehetetlen mint volt a kemó után 2 hétig, napi kb. 14-16 órát alszik, alig eszik (kb. napi 500 kalóriát, a tápszert nem fogadja el), de egy ponton túl nem fogy, 45 kg már jó ideje. Ilyenkor mi várható? Az ereje fogytán van? Meddig szokták elhúzni ezt a stagnáló állapotot?

Ahogyan előző, igen részletes válaszunkban is írtuk, nem lehet pontosan megmondani, menyi ideje van az előrehaladott daganatos betegeknek. Azt valószínűleg az orvosok és maga a beteg is tudja, hogy mi várható egy olyan páciensnél, aki műtétileg és kemoterápiával sem kezelhető tüdőrákos beteg, aki csonttá-bőrré fogyott, mert a magas anyagcseréjű („éhes”) rosszindulatú daganat használja fel a bejutott tápanyag jelentős részét, tehát aki már csak önmaga árnyéka. Igyekeztünk korábban válaszolni a halállal és haldoklással kapcsolatos kérdéseire.

Édesanyja biztosan erős asszony, aki igyekszik a lehetőségeihez képest ellátni önmagát – ebben a legyengült állapotban a betegeket sokszor az viseli meg legjobban, hogy a minimális életfunkcióik is beszűkülnek, alig tudják magukat ellátni, és egyre jobban rászorulnak az őket ápoló hozzátartozóra. A haldokló beteg ápolása során a beteg erősen támaszkodni kénytelen ápolójára, de sok szempontból ez szoros egymásra utaltságot is jelent, s a betegek gyakran igyekeznek figyelni ápolóikra, biztosítani nekik, hogy néha el- vagy kimozdulhassanak mellőlük.

A betegek, amennyiben tisztán gondolkodnak, élettapasztalatuk alapján tudják, hogy amit a másik vállal, az sokszor olyan szoros kötöttséget jelent, mint egy újszülött kisbaba ellátása, ám annak a reménye nélkül, hogy a helyzet „javul”, s egy egyre ügyesebb, okosabb, önállóbb kisgyermek mosolyog az emberre az erőfeszítések eredményeként. Ugyanakkor az élettől búcsúzó hozzátartozó mosolya, az utolsó időben zajló beszélgetések, néhány „élettanács” is fontos értéket, felejthetetlen útravalót jelenthet az itt maradónak.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Segítség a rákbetegek családtagjainak
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Előzmény:

Otthon meghalni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák végstádium
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top