Tüdőrák: miért nem segítettek? (jelige: Anyukám)

Édesanyám 2010. 07. 26-án elhunyt tüdőrákban. Ő is tudta természetesen, hogy milyen betegsége van, sőt a halál közeledtét is érezte, már akkor, amikor még közösen sétáltunk, főzött stb. Ebben az időben én veszekedtem vele, hogy ne mondjon ilyeneket. Nagyon őszinte kapcsolatba éltünk, szavak nélkül is megértettük egymást. Megbeszéltük ezzel kapcsolatos félelmeinket, és azt is, hogy ő nem akar meghalni és nem adja fel. Ebben az időben is új ruhákat vettünk neki, hogy szép legyen, rengetek gyógymódot kipróbáltunk.

Nekem már korábban mondták az orvosok, hogy fél éve van hátra. Én ezt nem mondtam meg neki. Aztán rosszabbul lett, be kellett vinni a kórházba. Én hittem, hogy ott meggyógyítják. Állapota romlott, a hangja is elment, teljesen erőtlenné vált. Én még ekkor sem hittem el (de visszagondolva, tudat alatt éreztem). Haza akart jönni, itthon meghalni. Ezt már úgy írta le papírra, remegő kézzel.

Szombati nap volt. Szóltam a Hospice alapítványnak, akik megígérték, hogy hétfőn hazahozzák. Nagyon örült neki. Este már félt, szorította a kezem. Kértem a nővéreket, orvosokat, had maradjak benn vele éjjelre, nem engedték. Nem mondták meg nekem, hogy haldoklik. Hazaküldtek este 10 órakor. Akkor tudtam beszélni vele utoljára.

Vasárnap bementem Hozzá, el volt kábulva. Láttam, hogy a vérhígító injekción kívül (amit a hasába kapott) a vállán is van szúrás, mert nagyon vérzett és le is volt ragasztva. Kérdeztem a nővért, ő össze-vissza hazudott róla. Hétfőn 5 óra körül hajnalba hívtak, hogy menjek be, mert baj van. Reggel 9 óra 8 perckor a karomban halt meg úgy, hogy kicsordult a könnye. Beszélni nem tudott, de egy pillanatra előtte még kinyitotta a szemét, teljesen tiszta volt abba a percben, körbenézett, majd meghalt.

Nyomtam a nővérhívót, de nem segítettek rajta, megvárták míg leáll a szíve. Nagyon bánt a dolog, mert úgy érzem, nekem kellett volna újraélesztenem és nem idegenekre bízni. Tudom azért folyt a könnye, mert nem akart meghalni, és még elmondani sem tudta ezt, gondolom az injekció miatt. Rengeteg kérdésem van és nem tudok megnyugodni. Milyen injekciót adtak neki? Milyen jogon döntik el, hogy rajta már úgyse segített volna semmi és neki ez így jobb? És, hogy pár nap múlva úgyis meghalt volna? Engem miért nem kérdeztek? Miért nem maradhattam mellett éjjelre? Miért nem segítettek, mikor leállt a légzése?

A betegség diagnózisának felállításakor az orvosok valószínűleg már áttétes betegséget láttak édesanyjánál, ezért mondhatták azt, hogy már csak kb. fél év a várható túlélés. Amit levelében leír, hogy édesanyja állapota folyamatosan rosszabbodott (elment a hangja, vagyis valószínűleg a hangszalagot beidegző ideg daganatos károsodása miatt lebénult a hangszalagja, erőtlenné vált), szintén megfelel annak a klinikai képnek, ahogy egy tüdőrákos beteg állapota a betegség előrehaladtával rosszabbodik.

Feltételezzük, hogy a betegség rosszabbodását, a rákos folyamat szétterjedését az esetleg elvégzett vizsgálatok, leletek, egyéb dokumentációk is alátámasztották, amelyet édesanyja kapott, s aminek információ tartalmát Ön is ismerhette, hiszen, ahogy írta, nagyon közel álltak egymáshoz édesanyjával.

Egy ilyen rosszabbodó daganatos állapotban nem várható, hogy amikor a teljesen elgyengült beteg bekerül a kórházba, ott meggyógyítják, ennek nincs realitása. Hiszen ha lehetett volna, már korábban ez történt volna. A hospice gondozás általában nemcsak az utolsó napokról, órákról szól, a hospice szolgálattal már akkor érdemes felvenni a kapcsolatot, tájékozódni a lehetőségekről, amikor a beteg az utolsó hónapjait éli, de még nem a szó szűkebben vett értelmében haldoklik. Ilyenkor több esély van kialakítani annak a lehetőségét, hogy a beteg az utolsó napjait, óráit is otthonában tölthesse.

Ha már a beteg szervezete az összeomlás határán van, ahogyan ez Önöknél is történhetett, a beteg legtöbbször kórházba kerül. Előrehaladott, áttétekkel teli, utolsó napjait élő daganatos beteget nem szoktak újraéleszteni. Ilyenkor a kórházi felvétel elsődleges célja az, hogy a hozzátartozó ne egyedül nézzen szembe az utolsó napok nehézségeivel, a beteg a lehetőségekhez képest szakszerű és az életvégi tüneteket mérséklő ellátást kaphasson (pelenka, oxigén, folyadékpótlás, fájdalomcsillapítás). (Azt, hogy az édesanyja milyen injekciót kapott az utolsó napokban, a két évvel ezelőtti orvosi dokumentációkból derülhetne ki.)

Amennyiben a hospice látta volna el otthon az utolsó hetekben-napokban, akkor is a légzési-keringési rendszer összeomlásakor az esetleg jelenlévő hospice nővér sem az újraélesztésre gondolt volna, ha jelen van (ami nem biztos, hiszen csak napi pár órát finanszíroz a társadalombiztosítás a házi ápoló szolgálati tevékenységből, hospice gondozásból), a nap túlnyomó részében a család van a haldoklóval. A hospice ellátásnak egyébként is egyik deklarált alaptétele, hogy az életet sem megrövidíteni, sem meghosszabbítani nem célja a hospice szolgálatnak.

Ilyenkor is fontos, hogy a hozzátartozó a lehető legtöbbet a beteg mellett lehessen, ha szeretne, ezért is szóltak önnek, amikor a nővérek azt látták, hogy valószínűleg az utolsó órák következnek. Sajnos a legtöbb helyen nem alkalmasak arra a kórtermek, hogy a hozzátartozó benn aludjon a sok ágyas kórtermekben. Az átlag onkológiai, hematológiai osztályok, belgyógyászati osztályok sajnos messze vannak attól, hogy külön kis kórtermeket lehessen kialakítani, ahol a haldokló beteg mellett a családja is ott lehet folyamatosan, s ez nem zavarja a többi beteget. Gyász-szobák kialakítása néhány helyen az országban már megtörtént, ahol a halottal még egy kis időt együtt tölthet a hozzátartozó, de a legtöbbször erre a kórteremben kerül sor.

Még mindig keveset tudunk arról, hogy az utolsó órákban egy eszméletlen, előrehaladott daganatos beteg mit érez, mit él át, a környezetéből milyen ingereket fog még fel, de aki gyakran lát haldokló beteget, az általában azon a véleményen van, hogy ilyenkor már sok a fájdalom és a kínlódás, amit a beteg esetleg már nem is tud megfogalmazni… Ezért nem törekednek arra jelenleg az orvosok, hogy ezt az időszakot még pár nappal meghosszabbítsák, hiszen tudják azt, hogy a beteg daganatos betegsége az élettel össze nem egyeztethető helyzetet hozott létre (lényegét, tehát a helyzet kimenetelét tekintve ahhoz hasonlóan, mint amikor balesetben halálos koponyasérülés történik, vagy nagy belső vérzés, amelyben pár perc alatt sokkba kerül és elvérzik a sérült). Könnyet is gyakran látni az utolsó perceit-óráit élő haldokló szemében, de hogy ez mennyire fejez ki érzelmet, és mennyire „csak” egy vegetatív reflex, esetleg a fájdalom jele, szintén nehéz megmondani.

Amikor az ember nagyon közeli hozzátartozóját veszíti el, gyakran a halál utáni első év, a gyászév leteltével sem csökken jelentősen a fájdalom és a veszteség érzés, esetleg ehhez kapcsolódóan a mulasztások érzése és az önvád. De az idő előrehaladásával ez fokozatosan mérséklődni szokott, különösen abban az esetben, amikor egy megváltoztathatatlan helyzet állt elő, amire a hozzátartozónak – ahogyan jelen esetben Önnek – sem lehetett már érdemi befolyása. Édesanyja sorsát nem tudta volna Ön sem megváltoztatni, a legyengült, a szétterjedt daganatos betegség súlya alatt összeroppant szervezetet életben tartani.

Amennyiben a veszteségérzés tartósan kínzó marad, szóba jöhet, hogy sorstársakat keressen, hátha a lakóhelyéhez közel működik gyászcsoport vagy a gyász feldolgozásában segítséget nyújtani tudó pszichológus, pszichiáter. Ezek megtalálásában a hospice szolgálat is segíthet.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Gyászolók az interneten
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Segítség a rákbetegek családtagjainak
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Érzett-e valamit?
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét

Top