Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Sajnos 2 hónapja ezeket a diagnózisokat állapították meg nekem, ami elég aggasztó számomra. Hozzáteszem: soha nem dohányoztam, 42 éves vagyok. Főhörgő rosszindulatú daganata, a tüdő másodlagos rosszindulatú daganata, intrathoracalis nyirokcsomók rosszindulatú daganata, adenocarcinoma. Nem túl rózsás helyzet. Mivel nem vagyok műthető, 3 kemós kezelésen vagyok túl. Kérem, ha tud, adjon nekem tanácsot, mik a kilátásaim?

Szerencsére ritkán fulladok, mivel ez a bal tüdőmet támadta meg és a jobb állítólag még működik. Csak köhögés kínoz, olyan fuldokló és a szívem gyorsul, gyenge vagyok és belső feszültség gyötör. Étvágyam rendben. Mi lenne még jó gyógymód vagy mit javasolna nekem? Oxigénkészülékem itthon is van.

Ahogyan arról kezelőorvosaitól is felvilágosítást kapott, sajnos nem lehet olyan műtétet végezni Önnél, amelynek eredményeként minden daganatot el lehetne távolítani. Ezért javasoltak és kezdtek kemoterápiás kezelést.

Ilyen esetben a kemoterápiás készítményektől az várható, hogy gátolják a daganatsejtek osztódását, így a gócok növekedését, stabilizálhatják az állapotot, jó esetben megkisebbíthetik a daganatos gócokat.

Bizonyos esetekben sugárkezelésre is van szükség és/vagy lehetőség. Például akkor, ha a mellüregben lévő nyirokcsomók nyomják a légutakat, s ezek célzott besugárzása megkisebbítheti ezeket a gócokat (ez ugyanakkor nem hat a tüdőben több helyen lévő daganatos elváltozásokra, ezért is kemoterápiás kezelést indítottak Önnél). A sugárkezelés esetleges szükségességéről kezelőorvosától tájékozódhat.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Tüdőrák-terápia: még nincs végső döntés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, végstádium
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top